Haastattelimme opiskelijoita eri linjoilta. Kysyimme, miksi he opiskelevat Voionmaalla sekä mistä lähtökohdista he tulevat.

Mitä nämä elokuussa haastatellut opiskelijat ajattelivat opinnoistaan lukuvuoden päättyessä, siitä voit lukea toukokuussa ilmestyneestä jatkojutusta Tunnelmia vuoden jälkeen.

 

Petri Simonen, 36, psykologia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Työskentelin kymmenen vuotta turvallisuusalalla ja halusin kokeilla välillä jotakin muuta, ikään kuin lähteä ”happihyppelylle” omasta työstäni. Olen miettinyt myös kokonaan alanvaihtoa, mutta sen, mihin opinnot täällä johtavat, en vielä osaa sanoa. Minun oli tarkoitus lähteä avoimeen yliopistoon lukemaan psykologian kursseja, mutta Voionmaa tarjosi hyvän paketin perusopintoja ja valmistautumisen kevään tuleviin pääsykokeisiin.

Tarkoitukseni olisi hakea ensi keväänä yliopistoon lukemaan psykologiaa.

 

Inkka Haukkala, 20, Dokumenttilinja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valmistuin lukiosta vuonna 2016, ja hain sen jälkeen korkeakouluihin opiskelemaan. Päädyin kuitenkin pitämään välivuotta, jolloin tein töitä ja matkustelin. Nyt halusin päästä oppimaan dokumentaarisesta elokuvasta tekemisen kautta. Otin selvää erilaisista koulutusmahdollisuuksista, ja valitsin Voionmaan, koska sen opinnot vaikuttivat hyviltä ja suunnitelluilta.

Haluaisin jatkokouluttautua yliopistossa tai ammattikorkeassa. Työelämäkin kiinnostaisi, sillä tekemisen kauttahan sitä oppii.

 

Henri Nortunen, 19, kasvatustiede

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valmistuin viime keväänä lukiosta sekä hain yhteishaussa opiskelemaan kasvatustiedettä. Minua ei valittu opiskelijaksi, ja mietin vaihtoehtoja valmistautua tuleviin pääsykokeisiin. Sain mainossähköpostin Voionmaalta kasvatustieteen linjasta, ja se herätti kiinnostukseni heti. Erityisesti minua kiinnosti avoimen yliopiston kurssien suoritusmahdollisuus, jotta saisin valmiuksia kasvatustieteen opiskeluun tulevaisuudessa.

Olen menossa tammikuussa armeijan soittokuntaan, joten opinnot Voionmaalla katkeavat sen vuoksi. Suunnitelmissa on kuitenkin, että jatkaisin koulutuskeskuksessa sen jälkeen, kun pääsen armeijasta. Puolentoista vuoden päästä keväällä ajattelin hakea lukemaan kasvatustieteitä niin kuin alun perin oli suunnitelmissanikin.

 

Ulla Lehtinen, 48, elokuvanäyttelijä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aikaisemmalta koulutukseltani olen lähihoitaja, ja työskentelin kotihoidossa. Olen harrastanut näyttelemistä jo pitkän aikaa, ja ala kiinnostaa minua paljon. Olen ollut monessa kesäteatterissa mukana, ja saanut kokemusta alasta. Nyt olen muutaman vuoden ollut terveyssyistä kotona, mutta harrastellut koko ajan teatteria. Yhtenä yönä Voionmaan koulutuskeskuksen ilmoitus hyppäsi silmilleni, ja hain elokuvanäyttelijälinjalle. Lapsesta asti olen sanonut, että haluan tehdä töitä ilmaisun parissa.

Katsotaan, mitä tästä tulee ja mihin tämä koulutus vie. Jos jonkun näköistä leipätyötä alasta joskus saisi, se olisi minun unelmani.

 

Valtteri Makkonen, 24, journalisti

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olen ollut aina hieman huono opiskelemaan, ja minulla on entuudestaan hieman vajavainen koulutustausta. Myynnin ammattitutkinnon olen kuitenkin suorittanut, ainakin osittain. Muutamat vuodet olen tehnyt erilaisia töitä, ja nyt halusin lähteä kouluttautumaan.

Pienestä asti olen haaveillut toimittajan urasta, ja unelmani onkin päästä työskentelemään jonakin päivänä radiotoimitukseen. Ensisijaisesti haluaisin Voionmaan jälkeen suoraan työelämään, mutta en ole sulkenut pois jatko-opintomahdollisuuksiakaan yliopistolla tai ammattikorkeakoulussa.

Satu Huhtala, 36, valokuvaus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Olen ammatiltani toimintaterapeutti ja työskentelen kädentaitopainotteisessa pajassa. Halusin oppia konkreettisen taidon, jotta voisin ohjata valokuvausta työpaikallani asiakkailleni. Minua kiinnostaa valokuvaus myös henkilökohtaisesti, ja tämän takia päädyin Voionmaalle. Haluan ottaa haltuun kuvaukseen liittyvää tekniikkaa ja sitä, miten pystyisin ammatillisesti toteuttamaan valokuvausta. Olen siis ikään kuin täydennyskouluttamassa ammattitaitoani.

Opintojen jälkeiset suunnitelmani ovat vielä auki, mutta jos inspiraatio iskee, niin katson ja pohdin mahdollisia jatko-opintoja. Erityisesti minua kiinnostaisi voimaannuttava valokuvaus, johon haluaisin tutustua lisää.

 

Aapo Yrjänä, 24, Audiovisuaalinen viestintä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tulin keväällä 2013 Voitsille kiinteistösivariksi. Sain olla sinä aikana mukana esimerkiksi musiikkivideoiden tekemisessä, ja sitä kautta kiinnostuin opinnoista koulutuskeskuksessa. Ensin kävin elokuva- ja tv-linjan. Käytyäni sen pidin välivuoden ja hain sen jälkeen av-ammattitutkintolinjalle. Aikaisemmalta koulutukseltani olen media-assistentti, joten minulla oli jo pohjatietoa alasta.

Jos ja kun opinnot helmikuun lopulla päättyvät, haluaisin jatkaa suoraan työelämään, sillä av-linja antaa siihen hyvät valmiudet. Koulutuskeskuksen kautta on mahdollista saada hyödyllisiä kontakteja sekä näyttää taitonsa alalla työskenteleville.

Emmi Krankkala, 20, Elokuva- ja tv-linja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opiskelin teollisuuden pintakäsittelijäksi ammattikoulussa, mutta kyseinen ala ei enää kiinnostanut minua. Ennen Voionmaalle tuloa olin töissä tehtaassa, jossa valmistettiin muovirasioita elintarvikkeille. Olen ollut kiinnostunut elokuva- ja tv-alasta jo pidemmän aikaa sekä halusin kouluttautua sille alalle. Ala on kulkenut aina mukanani, ja olen ollut pienestä asti siitä kiinnostunut.

Olen miettinyt jatkosuunnitelmiani, mutta en ole vielä päättänyt haenko töihin vai jatkanko opiskeluja.

Teksti: Marianne Nummela ja Linda Lähdeniemi Kuvat: Tinja Nerkko

Aiheeseen liittyvää

Vastaa