Uutinen uudesta aikuisviihdelinjasta herätti ihmetystä koulutuskeskuksen piirissä.

Huhtikuun ensimmäisenä päivänä Voionmaan koulutuskeskuksen opiskelijat ja henkilökunta törmäsivät kummaan uutiseen. Uutisen otsikko kuuluu “Elokuva- ja tv-linjalle jatkokoulutus – keskittyy suositun elokuvagenren tuottamiseen”. Uutisessa paljastuu, että opintokokonaisuus kattaa aikuisviihteen tuottamisen. Se tarkoittaa, että Voionmaan tiloissa alettaisiin opettaa pornon kuvaamista. Siis mitä?

Mikään näistä väitteistä ei kuitenkaan ole totta – päinvastoin!

Ajankohtaista ja överiä

Idea aprillipilan tekemisestä koko koulutuskeskukselle lähti journalistilinjan vastaavalta opettajalta Johanna Junttilalta , joka on aikanaan tehnyt kandidaatin tutkielmansa median aprillipiloista. Junttila laittoi opiskelijansa asialle. Journalistiopiskelijat aloittivat keksimään jotain absurdia ja överiä, mutta tarpeeksi harmitonta uutista, josta ei olisi konkreettista haittaa kenellekään. Milena Madlin keksi idean aikuisviihdeopetuksesta.

– Tälläiset mestariteokset syntyvät vain puolen tunnin unien tuloksena, Madlin kommentoi.

Opiskelijat miettivät etukäteen, mikä oikeastaan tekee aprillipilasta hyvän. Opettajan antamien vinkkien lisäksi netistä löytyi yllättävän paljon tietoa aprillipiloihin liittyen. Aprillipilatutkija Jouni Paakkinen kommentoi Ylen haastattelussa asiaa näin:

– Sen täytyy olla jollain tavalla uskottava ja liittyä johonkin ajankohtaiseen tai oikeaan asiaan. Siinä on kuitenkin joku elementti, joka vedetään sopivasti yli. Jos pila heitetään aivan överiksi, niin sitä ei usko kukaan, Paakkinen sanoo.

Junttilan mielestä opiskelijat omaksuivat aprillipilan genrenä hyvin. Aihe on ajankohtainen, sillä koulutuskeskukseen on perustettu kiihtyvää tahtia uusia linjoja.

– Tässä revitään nähdäkseni huumoria myös siitä tosiasiasta, että kilpailu media-alan töistä ja opiskelupaikoista on kovaa. 

Pila opettaa tekijäänsä

Pilaa ei tehty pelkästään pilailun vuoksi. Junttilalla oli mielessään myös tärkeä opetus: vastuullinen journalismi ja mediakritiikki ovat tärkeitä aiheita tuleville journalisteille.

Harjoituksen avulla halusin herätellä opiskelijoita miettimään median vastuuta luotettavan tiedon levittäjänä ja ihmisten mediakritiikin tasoa vuoden ihan kaikkina päivinä, Junttila kertoo.

Koulutuskeskuksen rehtori Ari-Pekka Lundén oli myös mukana juonessa. Hän halusi ottaa kantaa mahdollisesti tunteita herättävään aiheeseen.

– Minä ajattelen sen niin, että luovuudessa on kyse siitä, että rikotaan rajoja ja koetellaan hyvää makua. Vaikka aihe on herkkä tänä päivänä, niin on mielenkiintoista nähdä, miten opiskelijat selviytyvät siitä ja pystyvät toteuttamaan sen hyvällä maulla, ja silti ottamaan siihen shokeeraavan elementin.

Journalistilinjan opiskelijat ovat koko lukuvuoden opetelleet, miten totuudenmukaista tietoa etsitään ja välitetään eteenpäin. Aprillipäivän turvin he saivat vaihtaa näkökulmaa ja kokeilla, miten valeuutiset toimivat. Rehtori pitää saatua oppia ajankohtaisena ja tärkeänä.

– Siitähän tässä kaikessa on kysymys: halutaan koetella omia ja muidenkin rajoja, kun halutaan tehdä jotain uutta, Lundén selittää.

 

Teksti: Rebekka Salmela ja Mira Kivimäki

Kuva: Terhi Järvinen

Aiheeseen liittyvää