Helmikuun 12. päivä Väinö Voionmaan kunniaksi järjestettävä juhlaseminaari on tämän lukuvuoden elokuva- ja tv-linjan eittämättä suurin projekti.

Voionmaan koulutuskeskuksen elokuva- ja tv-linjan opiskelijat vastaavat yhdessä dokumenttiopiskelijoiden kanssa juhlaseminaarin väliajan ohjelmasta. Puoleen tuntiin toteutetaan videotöitä, joissa opiskelijat pääsevät käyttämään oppimiaan taitoja.

Seminaari tuo yhteen Voionmaan koulutuskeskuksen, Tampereen yliopiston, Tampereen kaupungin, Tampereen ammattikorkeakoulun ja Sosiaalidemokraattisen Väinö Voionmaa -seuran. Jokaisella on useita syitä osoittaa kunnianosoitukset Tampereen kehitykseen vaikuttaneelle professori Väinö Voionmaalle, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 150 vuotta.

Introvideo, haastatteluja, gallupeja, lyhytelokuva, runollinen monologi. Lähtökohtana on näyttää Väinö Voionmaa erilaisin videon keinoin kansansivistysmiehenä historiantutkijana ja poliitikkona. Näkökulmia haetaan haastattelemalla esimerkiksi Voionmaan pojan tytärtä, Marjatta Vehkaojaa.

Pelissä kaikki jo opittu

Kolmeminuuttisen, Tampereen Raatihuoneen käytävillä esitettävän introvideon on tarkoitus johdatella vieraita teemaan. Suunnittelu on avainasemassa projektin teossa, mikä huomataan, kun opiskelijaryhmä pohtii videon äänimaailmaa. Puhetta olisi vaikea kuulla juhlatohinoissa, joten sopiva musiikki on löydettävä.

Ehkäpä jotakin työväenmusiikkia, ehdottaa etv-linjan vastuuopettaja Tapio Kivirinta.

Gallupissa seminaarin vierailta kysytään heidän mietteitään tärkeistä kysymyksistä, kuten “miten parantaisin opiskelumahdollisuuksia Suomessa?” sekä “Mikä motivoisi juuri sinua opiskelemaan?”.

Kolmeenkymmeneen minuuttiin mahtuu paljon sisältöä, ja sen taakse koko etv-linjan opiskelijaryhmä erilaisissa rooleissaan. Väliaika striimataan suorana, ja näin ollen opiskelijat saavat harjoitusta myös suoran lähetyksen tekemisestä. Yhteistyö muiden oppilaitosten kanssa näkyy, sillä tekniikka saadaan Tampereen seudun ammattiopistolta, Tredulta.

Idea syntyy koulutehtävästä

Runollista monologia lähtevät työstämään etv-linjan Miia Tikkanen, 20, ja Henna Hakala, 19. He ovat molemmat tulleet Voitsille ruokkimaan luovuuttaan ja innostustaan elokuva- ja media-alaa kohtaan. Unelma media-alalla työskentelystä siintelee molempien mielessä, Tikkasen nähdessä itsensä ehkäpä käsikirjoittamisen parissa, Hakalan vielä priorisoidessa mieltymyksen kohteitaan lukuisista urapoluista.

Tikkasen ja Hakalan runomonologissa pohditaan sivistyksen ja koulutuksen merkitystä ihmisille ja yhteiskunnalle 30-luvulla ja nykypäivänä.

Idea Runomonologiin syntyi, kun katsoimme yhdessä muun ryhmän kanssa Juurakon Hulda -nimisen elokuvan, Hakala kertoo.

1930-luvun elokuvassa maalla asuva Hulda lähtee kaupunkiin opiskelemaan saadakseen tietää, mistä ihmiset oikein puhuvat. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin, Työväen arkiston ja Kansan arkiston uumenista Tikkanen ja Hakala kaivavat materiaalia, jolla liki sata vuotta sitten kuvattiin ihmisten suhtautumista näihin tärkeisiin aiheisiin.

Nykypäivä kuvataan Voionmaan koulutuskeskuksen miljöössä tehden tiivistä yhteistyötä muun muassa näyttelijälinjalaisten kanssa. Näyttelijöitä lukuun ottamatta toteutuksen hoitavat Tikkanen ja Hakala, aina suunnittelusta kuvaamiseen ja äänittämiseen, leikkaamiseen ja editointiin. Noin viisiminuuttisen lopputuloksen on tarkoitus heijastaa nuorten ajatuksia nyt ja sata vuotta sitten.

Tältä opiskelijoiden valmis tauko-ohjelma näytti osana juhlaseminaarin lähetystä.

Voionmaan koulutuskeskus ja etv-linja ovat tarjonneet Tikkaselle ja Hakalalle mahdollisuuden kastaa varpaat veteen ja kokeilla konkreettisen projektin tekemistä elokuvailmaisun saralla. Tikkanen nostaa yhden asian hienoimmaksi oivalluksekseen kuluvalta lukuvuodelta.

–  Miten helppoa onkaan projektien tekeminen samanhenkisten ihmisten kanssa. Tietää, että tukea saa aina muilta ympärillä.

Elokuvagaala lukuvuoden kruununa

Etv-linjalaisten kevätlukukausi päättyy elokuvateatteri Niagarassa esitettäviin lopputöihin. Lopputyö voi olla esimerkiksi fiktiivinen lyhytelokuva, musiikkivideo tai videotaideteos. Lopputyön arviointeja seuraa Voionmaan Elokuvagaala, jossa parhaat palkitaan ja hyville suorituksille jaetaan huomionosoitukset.

Kaikessa näkyvyydessään ja juhlavuudessaan seminaariprojekti antaa etv-opiskelijoille maistiaisen alasta mitä maukkaimmalla tavalla. Yhteistyö isojen organisaatioiden kanssa tuo projektiin fiiliksen, ettei projekti ole vain yksi koulutehtävä muiden joukossa.

Juttu on julkaistu alunperin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2019.

Elokuva- ja tv-linja

Vastuuopettajana toimii Tapio Kivirinta.

Opetus jakaantuu elokuvailmaisun teoriaan, tekniikkaan ja ohjattuun itsenäiseen ryhmätyöskentelyyn. Koulutuksen perusjakso käsittää elokuvailmaisun perusteita ja tutustumista eri tehtäviin kuvausryhmässä.

Perusjakson jälkeen suuntautumisensa voi valita käsikirjoittajaksi, ohjaajaksi, kuvaajaksi, äänittäjäksi, leikkaajaksi, valaisijaksi tai tuottajaksi.

Teksti: Maiju Jokinen

Kuva: Reetta Kivinen

Aiheeseen liittyvää