Mitä on tamperelaisuus tamperelaisten itsensä sekä ulkopaikkakuntalaisten näkökulmasta kuinka kissakahvila liittyy tamperelaisuuteen?

Ovi kolahtaa auki Purnauskis-nimisessä kissakahvilassa, kun pamahdamme sisään lämpimään. Kahvila on voittanut ylivoimaisesti vuoden 2016 tamperelainen-äänestyksen 23 prosentin äänisaaliilla. Se tuntuu oivalle paikalle avata keskustelua Tampereesta ja tamperelaisuudesta.

Kissojen keskelle astuneet Tanja Lähteenmäki ja Tahiti Viro ovat syntyjään tamperelaisia.

-Heti kun lähtee pohjoisempaan, esimerkiksi Kuusamoon, jossa pikkuserkut puhuvat toista murretta huomaa, että itsellä ärrä on ihan erilainen. Se on tamperelainen. Sitä kierretään enemmän, kertoo Viro pohtiessaan kotipaikkakuntalaisia ominaisuuksiaan.

Hän toteaa käyttävänsä hirveästi murresanoja, joita kaikki eivät välttämättä ymmärrä. Tamperelaisuus tarkoittaa Virolle mustaa makkaraa ja puolukkahilloa sekä Tapparaa. Lähteenmäki yhtyy kahteen ensimmäiseen kommenttiin, mutta tunnustaa kannattavansa Ilvestä. Kumpikaan ei ole fanaattinen oman seuransa suhteen, mutta he kertovat kilpailevien joukkueiden jakavan edelleen mielipiteitä paikallisten jääkiekkofanien keskuudessa.

Vuoden tamperelainen kissakahvila Purnauskis valmistaa kissakuvioisia erikoiskahveja.

Vuoden tamperelainen, kissakahvila Purnauskis, valmistaa kissakuvioisia erikoiskahveja.

Kysyn manselainen-sanan alkuperää, minkä olen juuri oppinut toimivan synonyymina Tampereen asukkaista. Kuulin sanan ensimmäisen kerran vasta Tampereelle syksyllä muutettuani. Viro selventää sanan liittyvän Manchesterin ja Tampereen historiaan teollisuuskaupunkeina. Tampere on kuin Britannian Manchester. Siitä johtuu, että Tamperetta kutsutaan Manseksi ja tamperelaisia manselaisiksi.

 

Keskustelemme, mitä stereotypioita ulkopaikkakuntalaisilla voisi olla manselaisista. Tietynlainen junttius ja jääkiekkofanaattisuus nousevat esille, kun katsotaan tamperelaisia esimerkiksi helsinkiläisten näkökulmasta. Yleensä Helsinki tuleekin esille selkeänä vertailukohtana Tampereelle.

Lähteenmäki ja Viro näkevät kuitenkin tamperelaisuuden positiivisessa valossa.

-Tamperelaiset ovat yllättävän avoimia, Lähteenmäki miettii kertoessaan tamperelaisesta mentaliteetista.

Hän nostaa myös esiin kohteliaisuuden. Esimerkiksi kadulla väistetään vastaantulijaa.

Tanja Lähteenmäki, Suvi Ovaskainen, Tahiti Viro ja Taina Puttonen keskustelivat tamperelaisuudesta kissakahvila Purnauskin tiloissa.

Tanja Lähteenmäki, Suvi Ovaskainen, Tahiti Viro ja Taina Puttonen keskustelivat tamperelaisuudesta kissakahvila Purnauskin tiloissa.

Muualtakin muuttaneet viihtyvät Tampereella

Seuraamme liittyvät Tanja Puttonen ja Suvi Ovaskainen. He ovat muuttaneet Tampereelle muualta, mutta asuneet kaupungissa jo vuosia.

-On vaikea kuvitella, että lähtisin täältä minnekään, kertoo Puttonen.

Myöskään Ovaskainen ei usko koskaan harkitsevansa muuttoa muualle. Niin hyvin he kaupungissa viihtyvät.

Puhumme stereotyyppisistä käsityksistä tamperelaisista. Ensimmäisinä molemmat mainitsevat Tapolan mustan makkaran. Ovaskainen mainitsee lisäksi Tapparan ja Ilveksen. Myös Puttonen muistaa tienneensä jo ennen Tampereelle muuttoaan, että jääkiekosta ne tykkäävät. Rento elämänasenne kuvaa tamperelaisia hyvin kummankin mielestä.

Kumpikaan ei ole omaksunut Tampereen murretta, vaikka oma puhetapa on kuitenkin jonkin verran muuttunut.

-Omasta murteesta ovat jääneet pois kaksoiskonsonantit, kertoo Itä-Suomesta Tampereelle muuttanut Ovaskainen. Puttonen myöntää puheensa nuotin muuttuneen, vaikka ei varsinaisesti tamperelaisittain olekaan oppinut puhumaan. Kummankin mielestä tamperelaista murretta on myös helppo ymmärtää, ellei sitä ihan vakavissaan aleta vääntää.

Kissoja ja hyvää mieltä

Tiina Aaltonen omistaa vuoden tamperelaisäänestyksen voittaneen kissakahvilan.

Tiina Aaltonen omistaa vuoden tamperelainen-äänestyksen voittaneen kissakahvilan.

Kissakahvila Purnauskisin omistaja Tiina Aaltonen uskoo, että kissojen lisäksi vuoden tamperelainen äänestyksen voittoon vaikutti hyvän mielen tuominen ihmisten elämään. Yritykseen on sitouduttu suurella rakkaudella ja intohimolla, jonka Aaltonen uskoo näkyvän asiakkaille asti. Kissakahvila tekee eläinsuojelutyötä kissojen hyväksi. Pari vuotta pyörineessä yrityksessä asuu tällä hetkellä kymmenkunta kissaa.

Ihmisten ystävällisyys, kiireettömyys sekä hyvä vastaanotto ja ennakkoluulottomuus ulkopaikkakuntalaisia kohtaan ovat asioita, jotka Aaltonen näkee positiivisina tamperelaisina ominaisuuksina. Kysyessäni mieleen jäänyttä tamperelaista sanaa Aaltonen mainitsee nääs-sanan. Hän myöntää, ettei oikeastaan kuule sitä käytettävän ollenkaan.

Tampereen ja kahvilan hyvä fiilis

Siemailemme kahvimme ja kaakaomme loppuun oranssin sävyisen Viiru-kissan kiehnätessä pöytämme lähettyvillä. Kahvilassa huokuu iloinen ja leppoisa tunnelma. Kissat ihastuttavat suloisuudellaan.

Tamperelaisuudesta jää hyvä fiilis niin keskustelun kuin kahvilankin myötä.

Teksti: Jenna Olin Kuvat: Tanja Lähteenmäki ja Jenna Olin

Aiheeseen liittyvää

Vastaa