Radiotoimituksen päivässä vilisee biisejä ja julkkiksia. Seurasimme päivän Iskelmäradion toimintaa.

Nimensä mukaisesti kotimaiseen viihdemusiikkiin keskittyvässä Iskelmäradiossa keskivertokuuntelijaksi on määritelty ”Sari 45 vuotta”, jota hemmotellaan niin ajankohtaisilla keskusteluaiheilla, kuin huolella valituilla viihdemusiikin kokonaisuuksillakin. Iskelmän innokas toimitusporukka pitää kuuntelijan päivän viihdetarjonnan lennossa.

– Iskelmäradio, Sanna Wänskä, nainen vastaa puhelimeensa.

Langan päässä puhuu Iskelmäradion toimituspäällikkö. Sovimme lyhyesti reportaasikeikkani ajankohdan jo seuraavalle päivälle.

– Joo meillä on huomenna täällä hirveä härdelli, kun on Iskelmägaalan julkaisu ja paljon tähtiä vieraana.

Iskelmäradio on osa Bauer Mediaa.

Iskelmäradio on osa Bauer Mediaa.

Valitsin siis hyvän päivän. Aamupakkanen kurittaa poskiani, kun astelen Tampereen Kehräsaaren siltaa pitkin kohti Iskelmän studiota. Paikalla on  Wänskän lisäksi joukko toimittajia, tuottajia ja myyntipuolen henkilökuntaa.

Aloitamme iskelmittäin tyypillisellä perjantaiaamupalalla, johon Tampereen toimituksen 15 työntekijää kokoontuvat. Iskelmän omistava Bauer Media on Suomen radiomarkkinajohtaja, joka järjestää myös paljon tapahtumia. Valmistelussa on Iskelmäradiolle perinteeksi muodostunut, Tampere-talossa järjestettävä Iskelmä Gaala. Gaalayleisö on vuosien mittaan nuorentunut, 1 700 ihmisestä osa on sellaisia, jotka ovat nähneet kaikki gaalat, siitä lähtien kun niitä on järjestetty.

– Gaala on kyllä kova, hauskaa viihdettä, pelkästään hyviä artisteja ja biisejä. Muistan kun eräänä vuonna kaikki gaalassa esiintyneet artistit olivat show’n päätteeksi jonossa lavalle kukitettavaksi lavan takana. Paula Koivuniemi seisoi jonon viimeisenä ja huusi kollegoilleen ”Minä olen jo sen ikäinen, että voisin olla teidän kaikkien äiti” ja jatkaen Suvi Teräsniskalle ”Ja sinun isoäitisi!”, keskipäivän pitkäaikainen juontaja, Hannu Aholaita hehkuttaa. 

Tapahtumat ovat suuressa roolissa Iskelmäradion toiminnassa. Himoksella  järjestettiin ensimmäiset festivaalit, aikana jolloin kukaan ei uskonut, että sinne tulisi ketään. Kuitenkin heti ensimmäisenä vuonna paikalle saapui peräti 17 500 ihmistä. Tapahtuma jatkoi kasvuaan, kunnes 35 000 ihmisen yleisö oli saavutettu ja sitten loppui kapasiteetti. Yhteensä 35 000 ihmistä ja yksi järjestyshäiriö. Siinä mielessä Iskelmä- ja Tuskafestarit ovat samanlaisia. Niissä tapahtuu hyvin vähän häiriöitä, 

Iskemän keskiviikkoristeilyt ovat myös suosittuja. Niitä on järjestetty jo peräti 411 kappaletta ja tunnelma on aina katossa. Niinä iltoina Sari neljäviis muuttuu Sari kaksseiskaksi.

 – Soitamme tietynlaista musiikkia jolla saadaan aikaiseksi tämä meidän yhteisö. Yhteisö on se, josta me eletään ja ollaan jo eletty se 16 vuotta, jonka Iskelmäradio on ollut olemassa, Aholaita summaa.

Toimituksen vauhdikasta arkea

Aamiaisen päätteeksi matkaamme toimitukseen. Nettitoimittaja Anna Hopi polkaisee päivänsä käyntiin posteja läpi käyden ja kiljahtaa.

– Oi nyt tuli joulu!

Artistien sinkkulähetykset ovat saapuneet ja toimittajan pääsevät kuuntelemaan uunituoreita biisejä. Tarkasteluun pääsevät myös päivän uutisaiheet. Edellisenä iltana on ollut Helsingissä hotelli Claritonin avajaiset: Jari ’Siltsu’ Sillanpää on bongattu siellä. Anna päivittää Iskelmän Facebook-sivua ja luettelee päivän polttavia aiheita: Robin on saanut kutsun linnaan, Kaija Koon lonkat ja Dannyn elämäkertaelokuva. Samassa Aikakoneen Sani kävelee sisään ja hänet ohjataan kohti studiota.

Some ja artistien haastattelut pitävät toimittaja Anna Hopin kiireisenä.

Some ja artistien haastattelut pitävät toimittaja Anna Hopin kiireisenä.

Musiikki on kansanvalinta

Musiinkin kanavalle valitsee musiikkipäällikkö Ari Ojala, jonka lisäksi Iskelmän kuuntelijoista koostuva tuhatpäinen raati pääsee netissä kertomaan mielipiteensä kappaleista. Näin valikoituu lopullinen soittolista Iskelmän aalloille. Tarkistamme soittolistoja ja ohjelmia päivän uutisannin mukaan, toimituspäällikkö Wänskä täsmentää.

 – Jos siellä on nyt ollut joku tsunami, niin sitten ei soiteta Katri Helenan Katson autioita hiekkarantaa. Ihmiset ovat herkkänä niissä tilanteissa. Ja kun emme ole uutiskanava niin emme ala hamuamaan haastateltavia tänne, vaan pyrimme vain pitämään kuuntelijat ajantasalla tapahtumista ja tuomme arkisempaa näkökulmaa asiaan. Uutiset tulevat sitten Maikkarilta.

Toinen mieleenpainunut uutinen oli Pariisin pommi-iskut.

– Meillä oli ollut firman pikkujoulut sinä iltana ja kun pääsin niistä noin kahden aikaan kotiin, tarkistin teksti-tvn uutiset ja totesin, että seuraavan aamun juontajaa täytyy infota lähetyksen muutoksista. Ohjelmajohtajamme Ari oli puolestaan tullut suoraan pikkujouluista töihin ja aamuun mennessä ajolistakin oli jo muokattu tilanteeseen sopivaksi.

– Paula on nyt kampaajalla ja menee lentokentälle kello 13.00, voimme saada puhelinhaastiksen ennen sitä, Hannu Aholaita keskeyttää Wänskän.

Tänään on kulunut tasan 50 vuotta Perhosen julkaisusta ja Paula on valmis antamaan kommentin siihen.

Tiedustelen Hannulta uransa kiperintä tilannetta.

– Iskelmäparaatista tuli joskus aikoinaan suora lähetys ja yhtäkkiä tuli sähkökatkos ja koko järjestelmämme kaatui. Ainoastaan mikki jäi henkiin! Mitään ei ollut tehtävissä,  järjestelmää piti alkaa nostaa uudestaan pystyyn ja minun piti pelkän mikin varassa pitää lähetys käynnissä. Se oli ylivoimaisesti pisin puhumani puheenvuoro koko työurani aikana, 18 minuuttia improvisointia. Se on radiojuontajalle todella pitkä aika taikoa hatusta juttuja. Oli kieltämättä vähän lämmin jossain vaiheessa. Tuli käytyä koko tapahtuma-alueen asiat läpi hyvin tarkkaan, Aholaita naurahtaa.

Aamu on ajassa kiinni

Aamuohjelman tuottaja Antti ’aamuperkele’ Granlund ohjaa minut työpisteeseensä. Työpisteessä tehdään ajolistat aamujuontajille, Mikolle ja Pauliinalle. Päivälistalla määrittellään päivän aiheita. Granlund aloittaa työt yleensä 5.00. ja aamun pitää olla tiukasti päivässä kiinni. Ajankohtaisuus on erityisen tärkeää aamuissa, sillä usein Iskelmän juontajat ovat ensimmäiset ihmiset, joita kuuntelija päivänsä aikana kuulee, siksi onkin tärkeää kertoa ajan pinnassa kiinni olevista aiheista, mitä maailmassa tapahtuu. Aamuklubi sisältää 9 biisiä tunnissa ja 2 pidempää keskustelupaikkaa.

– Aamuklubi on hauska, aito, ajankohtainen ja yhteisöllinen. Kommunikoimme todella paljon kuuntelijoiden kanssa ja kuuntelijat pääsevätkin itse ääneen. Keskusteluaiheet ovat maanläheisiä: sukan kutomista tai renkaiden vaihtoa, ei mitään bäkkäreitä ja vip-bileitä, vaan haluamme pitää aiheet aitoina ja helposti lähestyttävinä. Muistamme aina artisten syntymäpäivät, tosin naisartistit täyttävät vuosittain joko 17 tai 21 vuotta, Granlund vitsailee.

Sanna Wänskä on Iskelmäradion toimituspäällikkö.

Sanna Wänskä on Iskelmäradion toimituspäällikkö.

Kirkasta radiota

Mutta mitä on hyvin tehty radio-ohjelma?

– Sanoman pitää olla kirkas! Se saa hyvälle tuulelle, lohduttaa, pitää yllä hyvää fiilistä ja antaa seuraa sekä auttaa rentoutumaan. Tähän me pohjaamme toimintaamme Iskelmäradiossa. Se että se liikuttaa sua jollain tavalla tai että siitä tulee hyvä fiilis. Musiikin pitää olla kunnossa ja persoonien pitää olla sellaisia, että että ne koetaan läheisiksi, Wänskä luettelee.

– On olemassa sellaisia aamuohjelmia, jotka ovat tunnettuja siitä että ne ovat hyvin sarkastisia ja siellä vittuillaan ihan täysillä, ja joo okei, se sopii ehkä sille kohderyhmälle, mutta mun oma ajatus on se, että siitä pitää saada hyvä fiilistä aikaan, Wänskä lisää.

Siksi Iskelmällä paistaakin aina aurinko.

Teksti: Clarissa Jäärni Kuvat: Samuli Lähteenmaa

Aiheeseen liittyvää

Vastaa