Perjantai 26.8, kello 17:45.

Valmistaudumme Ellin kanssa pian alkavaan asuntolakierrokseen. Tarkoituksenamme on kiertää Karosenkatu 3 B- ja C-rappujen asuntoja ja selvittää niiden kaunistelematonta elämää. Tarkastamme kaluston ja käymme läpi kierroksen sisältöä. Toivomme asukkaiden olevan yhteistyöhaluisia ja päästävän meidät sisään.

Kaikki on valmiina, aloitamme kierroksen.

 


 

Asunto B 41, Arno Hämäläinen, valokuvaus

Koputamme asuntoon numero B 41. Oven avaa odotettua tutumpi kasvo, Arno Hämäläinen. Selitettyämme tilanteen Arno päästää meidät peremmälle. Hän kertoo juuri olleensa päiväunilla. Asunnosta huokuu majoituksen värittömyys ja sisustuksen puute. Asunnossa käydäänkin lähinnä syömässä ja nukkumassa. Kämppis Paavo on käymässä vanhemmillaan.

Heidän yhteiselonsa on sujunut hyvin, molemmat nukkuvat samassa huoneessa ja se on toiminut moitteettomasti. Asuntolaelämä saa kehuja niin iltaohjelmasta kuin avoimuudestakin. Juhlat eivät häiritse, ja naapurin kitaransoitto ei aiheuta närkästymistä. Arno kertoo muuttavansa lähiaikoina Tampereen keskustan lähelle. Muutto on ollut tiedossa jo alusta asti, mutta hän pitää asuntolakuukauttaan todella hyvänä kokemuksena.

 


 

Asunto B 42, Tuuli Kankaala, psykologia

Tuulin asumisjärjestelyt ovat lähellä perinteistä asuntolaelämää. Hän nimittäin jakaa kolmionsa kolmen muun kanssa. Yhdellä on oma huone, toisella olohuone ja kaksi onnekkainta jakavat yhteisen hieman isomman makuuhuoneen. Tänne on tulossa elintilaa yhden muuttaessa kahden viikon kuluttua.

Vierailuhetkellä paikalla on Tuuli ja flunssasta toipuva Mari. Lämminhenkisen keittiön tunnelma on aikaisempiin verrattaessa omaa luokkaansa. Maustehylly on täynnä, ja keittiön kodikkuus huokuu arkisten keittiötarvikkeiden ollessa omalla paikallaan. Yhteiset tilat ovat täyttyneet muustakin kuin asuntolan vakiokalusteista.

Soittaessamme ovikelloa Tuuli oli tietokoneella juuri aikeissa opiskella. Opinnot ovatkin suuri osa B 42:n arkea. Tuuli sanookin ensimmäisen parin viikon yhteiselon menneen saumattomasti yhteistä kotia rakentaen ja psykologiaa lukien. Hän korostaa asuntolan lämminhenkisyyttä ja sosiaalisen kanssakäymisen mahdollisuuksia.

 


 

Asunto C 51, Elias Goller, näyttelijä

Elias avaa oven unisena ja ilmoittaa juuri purkaneensa viikon rasituksia eli levänneensä. Esiteltyämme asiamme hän pyytää meidät peremmälle. Kaksion poikamiesboksimainen ulkoasu kiinnittää huomion, samoin avara näkymä suoraan lähikauppaan.

Asuntolan alkuperäiset kalusteet ja telineessään lepäävä kitara painuivat mieleen. Elias jakaa kaksion journalistikoulutuksessa olevan Arttu Heinämäen kanssa. Sisustus ei kuulu heidän ykkösprioriteetteihinsa.

Yhteiselo on mennyt ongelmitta, ja arki asunnossa sisältää lähinnä syömistä sekä nukkumista. Vapaa-aika kuluu ulkona harjoitellen ja alakerrassa leffailloissa. Hän pitää asuntolan positiivista ilmapiiriä tärkeänä, pienessä ajassa syntynyt yhteishenki on hieno asia. Myös naapurustosta kuuluvat elämisen äänet ovat Eliaksen mielestä osa asuntolaelämää.

 


 

Asunto C 53, Kaisa Lappalainen, psykologia

Positiivisuudellaan ilahduttava Kaisa avaa oven hymyillen ja ottaa meidät mieluusti vierailulle. Kaksio on täynnä elämää ja viihtyvyyttä. Hän kertoo hakeneensa jaettua kaksiota, mutta saikin yksin koko asunnon. Asunnossa vallitsee siis diktatuuri.

Tavarantäyteinen olohuone ja kaiken tarvittavan sisältävä keittiö antavat kodikkaan vaikutelman. Keskeytimme visiitillämme multitasking-hetken, Netflixin katsomisen ja psykologian lukemisen. Mikä ilmeisesti on mahdollista.

Kaisa kertoo viettävänsä asunnossaan aikaa videopelien parissa, opiskellen ja laulaen sekä ’’rämpyttäen’’ ukulelea. Hän on pitänyt asuntolaelämästä. Positiivinen ilmapiiri ja yhteishenki ovat tärkeässä roolissa. Naapuruston melu luo kodikkaan tunnelman. Saimme myös kuulla lähistöllä olevista hyvistä lenkkeilymahdollisuuksista, joita Kaisa on hyödyntänyt. Kaiken kaikkiaan Kaisa on tyytyväinen asuntolaan ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Hän aikookin asua siellä kokonaiset kymmenen kuukautta.

 


 

Asunto C 52, Katriina McCormick, etv

Katriina avaa oven rennoissa tamineissa ja kertoo viettävänsä aikaa Netflixin sekä sipsien parissa. Kanssaeläjänä toimiva Veera on tapaamassa ystäviään toisaalla. Katriina sanoo yhteiselon toimivan todella hyvin. Hänen mielestään on hyvä asia, ettei asuntola ole ihan perinteinen, vaan jokaisella on tarvittaessa mahdollisuus vetäytyä omaan rauhaansa. Naapurisopu on säilynyt ja illalla olisi hyvä olla jonkinlaiset kekkerit. Vaihtoehtona on nauttia sivistyneesti viiniä ja uppoutua käsikirjoituksen saloihin.

Yhtenäinen sisustus kertoo paljon asunnon tärkeydestä asukkailleen. Vapaa-aika meneekin usein siivotessa ja muutamia juhliakin on jo järjestetty. Katriina sanoo asuntolan olevan place to be. Asuntolaelämä tuo ihmiset ja aktiviteetit lähelle. Hän toivookin voivansa joskus nukkua kunnon yöunet, mutta usein illan hulinat vievät voiton.

Kierroksen päätyttyä yllätyimme Ellin kanssa asukkaiden rauhaisista perjantai-illoista. Ilmeisesti viikko oli tehnyt tehtävänsä ja rentoutuminen oli paikallaan. Yksikään tapaamamme asukas ei keksinyt moitittavaa, ellei Katriinan unihaaveita lasketa mukaan. Kaikki olivat positiivisin mielin ja nostivat esille asuntolan hyvän ilmapiirin. Onhan tämä loistava tilaisuus tutustua moniin uusiin ihmisiin. Lähes joka ilta on mahdollisuus osallistua erilaisiin aktiviteetteihin ja illanistujaisiin.

Teksti: Jaakko Virolainen

Kuvat: Elli Ijäs

Aiheeseen liittyvää

Vastaa