Ensimmäisenä päivänäni Voionmaalla istui kanssani samaan pöytään ruokalassa yli kaksimetrinen mies. Ensin kiinnitin huomiota vain hermostuneina pälyileviin silmiin, sitten kasvojen runsaaseen karvoitukseen, joka keräsi osan ruoan murenista muukalaisen leukaan. Aloimme rupatella tunnustelevaan sävyyn, asteittain huumoria keskusteluun lisäten. En muista, miten parrat vedettiin mukaan juttutuokioon, mutta sain miltei saman tien idean aiheesta ensimmäiseen Voitsi-julkaisuumme.

Kuukautta myöhemmin istuin koneeni äärellä ja kirjoitin. Olin tehnyt taustatutkimusta ja löytänyt erinäisiä mielenkiintoisia faktoja, kuten:

  • Kaksi kolmesta naisesta pitää parrakkaita miehiä puoleensavetävämpinä.
  • Yleisesti ottaen parta ajellaan kunnioituksen osoituksena pois, kun läheinen haudataan. Toisaalla parran kasvattaminen on merkki surutyöstä.
  • Parran harominen voi lisätä keskittymistä ja kognitiivisia kykyjä.
  • Filosofeilla on parta.
  • Parrasta on entisaikaan joutunut maksamaan veroa eri puolilla maailmaa.
  • 98% Forbesin sadan rikkaimman ihmisen listalta on parrattomia.
  • Parrat kasvavat nopeammin päivällä kun yöllä.
  • Keskiajalla toisen parran koskettaminen oli hävytöntä ja oikeutti kaksintaisteluun.
  • Maailman pisin koskaan mitattu parta oli 5,65m.

Aloin kirjoittaa. Päässäni pyöri erilaisia parta-aiheisia sanoja, kuten ”parransiemenet”, ja ”partajumala”. Mahtavaa, kuinka surrealistisia sanoja. Mutta miksi minä kirjoitan parroista? Pohdiskelin.

Parta tekee miehen

Suurin osa maailman parrakkaasta väestöstä on miehiä. Useat miehet ovat sitä siksi, etteivät yksinkertaisesti jaksa ajella leukaansa alati siloposkisen vaikutelman ylläpitämiseksi.

Eittämättä opistoltamme löytyi heti ainakin yksi sheivausta karttava karvanaama, jonka haastattelua en yksinkertaisesti voinut jättää tekemättä. Upea parta.

kuvareenii part.4 parrat.Photo © Rosa-Maria Kurru (12)

Juho Siimes

Partaidoli:
Sean Connery

Nykyisen parran ikä:
3 vuotta

Voisitko maksaa
partaveroa
:
En *******.– Mä en jaksa ajaa mun partaa, koska mulla on herkkä iho. On niin helppo vaan antaa sen kasvaa, eikä se näytä tyhmältä mulla, Siimes toteaa itsevarman oloisena.

En väitä vastaan. Parta on, kliseisesti ja kirjaimellisesti, kuin valettu Siimeksen kasvoihin. Se sopii koko hänen tyyliinsä ja on osa habitusta. Parta korostaa miehistä olemusta.

Toinen, jonka miehisyyttä parta erityisesti tuntuu korostavan, on Akseli Innanen. Hänellä on luonnostaan afrokiharat hiukset ja partakin kasvaa suhteellisen kikkarana. Kaiken lisäksi, parrassa on punainen pigmentti.

Heti aluksi Innanen hehkuttaa, kuinka muistaa ensimmäiset ”itikan jalat” leuassaan 15–16-vuotiaana. Hän myös korostaa, kuinka upeaa oli intin jälkeen saada kasvattaa vapaasti partaa. Sen jälkeen hän ei ole sitä pois ajanutkaan.

kuvareenii part.4 parrat.Photo © Rosa-Maria Kurru (6)Akseli
Innanen

Partaidoli:
Ei ole

Nykyisen parran ikä:
Noin 3,5 vuotta,
siistitty on toki.

Voisitko maksaa partaveroa: En missään
nimessä voisi!

Äijillä on parta

Jospa määritellään äijä. Esimerkiksi urbaanisanakirja kuvailee sanaa seuraavasti:

”Ilmaus miehestä jonka katsotaan toteuttavan
mallikelpoisesti maskuliinisuuttaan ja olevan
esimerkki miehille, jotka eivät ole ”äijiä”, kuten
ulkonäköönsä huomiota kiinnittäville
metroseksuaaleille tai herkkiä arvoja
korostaville miehille.”

 Törmäsin merkittäviä voitsipartoja kartoittaessani yhteen henkilöön, jonka parta sai useampaankin otteeseen muilta leiman ”äijäparta”. Vakavakasvoinen, opiston ”kunkuimman” partaa kantava Aki Laulajainen todella tuo äijäntuntua leukaansa. Kun kysyn, miksi hänellä on parta, vastaus soljuu kuin itsestäänselvyytenä hänen huuliltaan.

– Parta sopii minulle, myös muiden mielestä. Kerran kokeilin kasvattaa parran ja sen jälkeen se on vaan jäänyt, Laulajainen toteaa.

kuvareenii part.4 parrat.Photo © Rosa-Maria Kurru (4)Aki Laulajainen

Partaidoli: Ei ole.

Nykyisen parran ikä: pari vuotta.

Voisitko maksaa partaveroa: En. Minusta tulisi veronkiertäjä. Enkä ajaisi partaa pois!

Äijäpartainen mies kertoo samalla, kuinka aikanaan sai kaverinsa kanssa hullun ajatuksen kokeilla tulennielentää. Parta oli kuulemma syttynyt tuleen ja kärähtänyt. Tämän kuultuani olin täysin vakuuttunut, että Laulajainen on ehta äijä.

Samaan haaviin tarttuu toinenkin äijäkastiin kuuluva karvanaama. Teemu Ranta on nokkela suustaan. Varsinaista äijäsyytä partaan ei kuitenkaan löydy.

– Mulla on parta, koska tykkään leikata hiukset kaljuksi. Leuassa on sitten jotain tasapainottamassa hommaa, selittää Ranta.

kuvareenii part.4 parrat.Photo © Rosa-Maria Kurru (2)Teemu Ranta

Partaidoli: Ei ole partaidolia. Fiktiivinen hatunnosto kuitenkin kaikille miehekkäille ja massiivisille parroille!

Nykyisen parran ikä: 2-3 vuotta.

Voisitko
maksaa
partaveroa:

Oksettava ajatus.
En todellakaan!

Rannaltakin löytyy hupaisa kertomus muistojen kavalkadista:

– Se ärsytti paljon silloin aikanaan, mutta nykyään naurattaa. Mulla oli kokonaaman parta ja menin lumimyrskyssä äidin luona käymään. Parta oli kokonaan lumen peitossa. Äidin nauru oli kyllä unohtumaton! hekottelee Ranta.

Parta on rock

Hyvin useilla raskaan musiikin ystävillä ja tekijöillä on leuassaan karvoitusta. Tämä liittyy edellä mainittuun äijäasenteeseen. Raskas musiikki on miehekästä. Hevirokki on kovanahkaisten, käärmeenmyrkyssä keitettyjen kovanaamojen musiikkia. Voitsilla opiskelee silmiinpistävän pitkä hevirumpali, Miika Kekki.

– Parrat on hienoja ja tyylikkäitä. Ihailin pienenä raskaan musiikin parrakkaita muusikoita. Jo silloin tiesin haluavani joskus parran, Kekki hehkuttaa ylistävään sävyyn.

kuvareenii part.4 parrat.Photo © Rosa-Maria Kurru (14)Miika Kekki

Partaidoli: Jouni Hynynen

Nykyisen parran ikä: noin 1v.

Voisitko maksaa partaveroa: En voisi maksaa! Pitäisin sitten salapartaa.

“Lose your beard,” it was said, “and you lose your soul.”

Voionmaan opistolta löytyy useita kymmeniä parrakkaita miehiä. Oikeastaan on vaikeampaa löytää parraton kuin parrallinen henkilö. Joillakin se on tarkoin vaalittu ulkonäköelementti, kasvojen kaunistus. Leukakarvoitus ratsastaa muoti-ilmiöiden aalloilla laskevana ja nousevana ilmiönä vuosisadasta toiseen. Jotkut ovat täysin vakuuttuneita siitä, että ilman partaa he näyttäisivät typeriltä.

– Näytän erittäin tyhmältä ilman partaa, toteaa Karim Rapatti.

kuvareenii part.4 parrat.Photo © Rosa-Maria Kurru (8)

Karim Rapatti

Partaidoli: Ei oo partaidolia, mutta Jason Stathamilla on siisti parta.

Nykyisen parran ikä: pari kuukautta.

Voisitko maksaa partaveroa: En! En sitten yhtäkään penniä!

Joillekin parta on siis ulkonäköominaisuus, jota ilman he eivät pystyisi olemaan omia itsejänsä. Entä onko parta osa miehen sielua? Enpä usko, mutta se on varmasti suuri osa miestä. Kenties se ei ole välttämätön paha, vaan asia, jota ilmankaan ei osaisi olla.

Sitä paitsi, kyllähän parta miehestä keskivertoa komeamman tekee.

Teksti: Nea Alanen
Kuvat: Rosa-Maria Kurru

Aiheeseen liittyvää

Vastaa