Aki Laulajainen, 30,  istuu ränsistyneen katoksen alla, levollinen hymy kasvoillaan, takanaan vanerista rakennettu raketti.

Hän aloitti opiskelut Voionmaalla dokumenttilinjalla vuonna 2013, josta jatkoi av-linjalle syksyllä 2014. Ennen Voionmaata Aki opiskeli Turun ammattikorkeakoulussa IT-alan tradenomiksi  ja työskenteli myöhemmin laivoilla sähköasentajana.  Joulukuussa 2015 valmistuva kuvaaja-valaisijan alku kertoo, että dokumenttilinjalla aloittaessa mikään ei ollut tuttua ja kaikki oli täysin uutta. Tästä huolimatta hän päätti toteuttaa lopputyön kokonaan itse.

”mikään ei ollut tuttua ja kaikki oli sillee uutta”

Aki vastasi siis yksin käsikirjoituksesta, ohjauksesta, tuotannosta, valaisusta, kuvauksesta ja leikkauksesta. Opettajat olivat kuulemma skeptisiä, saako hän todella tehtyä kaiken yksin – aikataulussa ja laadukkaasti.  Lopputyö, Iltasatu, on dokumentti narkomaanista, hänen ystävästään ja heidän läheisriippuvuudestaan sekä ystävyydestä. Iltasatu valittiin parhaaksi dokumenttilinjan lopputyöksi ja lisäksi vielä yleisön suosikiksi. Iltasatu on hänelle yksi mieleenpainuvimmista projekteista, mitä hän on Voionmaalla tehnyt.

Voisi siis todeta, että aika hyvin onnistui, etenkin kun mies itse totesi yllättyneensä dokkarin rakentamisen vaikeudesta.

Toinen oli av-linjalla kevään ja kesän 2015 aikana tehty dokumentti muotoilutaiteilijoista, missä hän toimi pääkuvaajana. Dokumentti on vielä editoitavana, mutta alustavat neuvottelut tv-esityksestä on jo käyty. Tilaajan kanssa oli ollut kädenvääntöä toteutuksesta, minkä Aki kertoo olleen opettavaista.

Viimeisenä, vaikkei suinkaan vähäisimpänä, Aki kertoo meille ensimmäisestä työstään av-linjalla. Se oli Dark Sarahin musiikkivideo Hunting The Dreamer, jossa hän toimi kuvaajana sekä lavasteiden rakentajana.  Lisäksi rakettia, joka on hänen kädenjälkeään, voi ihailla Auringon lapset – Raketilla kuuhun  musiikkivideossa, jossa hän toimi kamera-assistenttina sekä lavasterakentajana.

Akille ei ole vielä täysin selvää, mitä aikoo ammattilinjan jälkeen, mutta hän haluaa päästä tekemään alan töitä valaisijana ja grippinä. Tuskin hänen kaltaisensa moniosaaja jää pitkäksi aikaa pyörittämään peukaloita.

Teksti: Ronna Meir ja Saara Kujansuu
Kuvat: Saara Kujansuu

 

Aiheeseen liittyvää

Vastaa