Musiikin ystävänä löydän usein itseni etsimästä paikkoja, joissa livemusiikin laatu ei kärsisi opiskelijan rajoittuneesta budjetista. Tampereelta näitä paikkoja olen tähän mennessä löytänyt kaksi, jotka ovat täyttäneet kaikki kriteerini: halvat hinnat, tasokas musiikki ja syleilyynsä kietova. Jos olet hyvän musiikin ja maukkaiden oluiden ystävä, nämä paikat ovat sinulle täydellisiä.

Paapan Kapakka

Kevyttä puheensorinaa, lennokasta jazzia, lasillinen viiniä ja ilmassa raikuvaa naurua. Tätä kaikkea löytyy Tampereen koskirannan tuntumassa sijaitsevasta Paapan Kapakasta. Vuonna 1992 perustettu baari on kaupungin ainoa, jossa esitetään livejazzia seitsemänä päivänä viikossa. Sen lämpimien seinien sisälle kätkeytyy tunnelma, jota saa muualta hakea.

saksofoni-sonja-manty

Paapan Kapakka on luonut jo selkeän kävijäkuntasta, ja tiistai-iltana paikan oman house-bändin Paappas Groupin aloittaessa paikka on jo tupaten täynnä. Keskustelua käydään niin musiikista kuin työpäivän tapahtumista, ja paikalle saapuneiden keski-ikä on 40. Se ei kuitenkaan estä nuoren jazzinystävän saapumista paikalle, sillä Paapan Kapakassa tunnelma on lämmin ja hyvin vastaanottava. Bändin aloittaessa yleisö kääntää huomionsa soittajiin, ja vanhemmista herroista koostuvan Paappas Groupin soittotaidot eivät jää epäselväksi kenellekään. Soittolistasta muun muassa löytyvä ”Fly me to the moon” kuljettaa keveästi kohti loppuillan parempia keskusteluita ja viinejä.

paapankapakka-taulu-sonja-manty

Paapan Kapakka on täydellinen illanviettopaikka niin muusikoille, musiikin ystäville kuin muuten vaan fiilistelijöille. Kohtuulliset hinnat säästävät opiskelijan lompakkoa, ja mikä harvinaisempaa, musiikki on ilmaista. Itse tiedän löytäväni tieni tänne vielä uudelleen, kun etsin rauhallista mutta lämmintä paikkaa, jossa voin antaa korvieni tehdä kaiken työn, ja antaa sielun levätä.

Vastavirta – Yläkerta

Jos etsit baaria, jossa viimeisen päälle pukeutuneet ihmiset käyvät keskustelua uusimmista trendeistä ja juoruista, tämä ei ole sinulle. Jos kuitenkin haluat paikkaan, jossa alakulttuuri kukkii ja katto sekä ihmiset ovat hieman repsallaan, olet löytänyt paikkasi. Vastavirralle tuntemattomat lähtevät tapaamaan uusia tuttavuuksia ja vanhat ystävät tulevat pelaamaan bingoa. Tänne uusi naapuri tuodaan kaljan äärelle kuuntelemaan hyvää musiikkia.

Pispalassa sijaitsevan Vastavirran yläkerrasta löytyvä baari Terassi-Pub Yläkerta tuo mieleen ränsistyneen mummolan. Aikansa eläneet ränsistyneet huonekalut ja toisiinsa täysin sopimattomat mutta toisiaan täydentävät taulut koristavat seiniä. Yläkerrassa on salakapakan tunnelma, kuin lähialueen asukkaat olisivat vallanneet talon ja tehneet siitä oman illanviettopaikan. Yhteisöllisyys onkin asia, joka huokuu Vastavirran yläkerrasta. Avosylin vastaanotetut uudet kävijät ja useita vuosia pyörineet kanta-asiakkaat sekoittuvat pubin tiloihin illan pimentyessä. Ei ole väliä oletko keikalla katsojana vai esiintyjänä, täällä kaikki ovat yhtä ja samaa porukkaa.

korjattu-kuva-ylakerta-lokki-2

Soittamassa yhtye nimeltään Lokit.

Vastavirralla, niin ala- kuin yläkerrassa, soi päivittäin ug-rockia ja punkkia, ja Yläkerran keikat ovat myös lähes poikkeuksetta ilmaisia. Olut virtaa edulliseen hintaan myös Yläkerrassa, joten opiskelijan budjetilla pärjää mainiosti. Kannattaa kuitenkin saapua ajoissa, koska myös viikolla paikka on tupaten täynnä, sillä asiakkaat tietävät, mihin tulevat. He tulevat sydämelliseen seuraan kuuntelemaan laadukasta musiikkia ja tervehtimään tuttua baarimikkoa. He tulevat kotiin.

 

Teksti ja kuvat: Sonja Mänty

Aiheeseen liittyvää

Vastaa