Miltä kuulostaisi heijastava villakangastakki tai lapaset? Heijastavat materiaalit ilmestyvät nyt markkinoille uudella ulkonäöllä. Silti pieni, mutta tärkeä keksintö unohtuu kotiin jopa puolella jalankulkijoista.

 

Pimenevä syysilta yllätti jälleen.
Astun bussista katulampun kirkkaaseen valokiilaan ja kävelen asteittain tihenevään pimeyteen. Kodin ja pysäkin välisessä pohjattomassa tummuudessa havahdun, miten läheltä ohiajava auto sivuuttaa minut. Olen näkymätön. Tunnustelen takkini taskuja ja etsin heijastinta, mutta turhaan.

Yli kolmasosa jalankulkijan kuolemaan johtavista onnettomuuksista sattuu pimeällä tai hämärässä. Liikenneturvan selvityksen mukaan näistä joka kolmas henki olisi ollut pelastettavissa käyttämällä heijastinta. Tilastoa on helppo uskoa, sillä en ole nytkään pimeydessä yksin. Kadulla liikkuu minun lisäkseni muitakin näkymättömiä, vain puolet jalankulkijoista käyttää heijastinta.

Tutkimustulos saa miettimään, miksi heijastimen käyttö on niin vaikeaa, vaikka hyödystä on olemassa kiistatonta näyttöä. Lasten ulkoiluvaatteissa heijastimia osataan jo itsestäänselvyytenä vaatia valmistajilta. Aikuisten omassa heijastimen käytössä olisi havaintojeni mukaan paljonkin parannettavaa.

Syyt omaan heijastimettomuuteen lienevät ne tavalliset: Unohtui toisen takin taskuun tai eteisen laatikkoon, ei löydy sopivaa, killutin häiritsee tai ei sovi minun tyyliini.

 

Yli kolmasosa jalankulkijan kuolemaan johtavista onnettomuuksista sattuu pimeällä tai hämärässä.

 

Mielikuvien rikkomista

Keskellä kirkasta päivää seison avaran keltaseinäisessä kellarityöhuoneessa Tampereen Sorsapuiston liepeillä. Tekstiilisuunnittelija Katja Hynnisen työpöydällä on esillä pitkän tuotekehityksen tulos: Ainutlaatuinen mallisto kudottua kangasta, joka haastaa mielikuvamme siitä, miltä heijastava materiaali näyttää ja tuntuu. Tällaista kangasta ei ole aikaisemmin ollut markkinoilla.

Ennakkokäsitys harmaasta ja muovisesta astronauttipeitteestä katoaa ensisilmäyksellä, kun katson näytepaloja tyylikkäistä asuste- ja vaatekankaista. Siksak-kuvioisen kankaan tuntu on pehmeän ylellinen. Ei uskoisi, että pitelen kädessäni materiaalia, jossa mukana heijastavaa lankaa.
– Sen pääraaka-aine on ympäristöystävällinen uusiovilla, kertoo suunnittelija Hynninen innostuneesti.
Kankaasta voidaan valmistaa esimerkiksi takkeja, laukkuja ja jalkineita.
– Vastaanotto on ollut uteliasta ja innostunutta, Hynninen jatkaa iloisena.

Yli kymmenen vuotta omaa tekstiilisuunnitteluyritystä pyörittänyt Katja Hynninen on vilpittömän innostunut kehitystyönsä tuloksista. Vieraskaan ei voi kangasta tunnustellessa olla vaikuttumatta, tämän näköisinä heijastimet kelpaisivat varmasti vaativammillekin tyyliguruille.

 

Heijastavan asustekankaan toivotaan päätyvän pian kotimaisen ja myös ulkomaisen vaatetusteollisuuden käyttöön.

 

Tekstiilisuunnittelija Katja Hynninen työstää heijastavaa kangasta työhuoneellaan Tampereen Tammelassa.

 

Uuden keksiminen ja todellinen tarve saada vaihtelua funktionaalisten tekstiilien ulkonäköön sai suunnittelija Hynnisen tarttumaan heijastinkankaiden kehitystyöhön viime talvena. Ajatus kankaasta oli poltellut mielessä jo aiemminkin. Ensimmäiset kokeilut heijastavien materiaalien kanssa Hynninen aloitti jo vuonna 2015. Työskentely Taiken myöntämällä taiteilija-apurahalla ja Avekin tuotekehitysavustuksella turvasivat viimein suunnittelijan täysiaikaisen keskittymisen mallistoon.

Tällä hetkellä uudet kankaat odottavat jo markkinoille pääsyä, tilauksia otetaan jo vastaan.

 

Heijastavasta kankaasta tehtyjä kukkarolaukkuja
Kuva: Karkelo.com

 

Testaus ja CE-sertifikaatti takaavat heijastimen turvallisuuden

On tarkkaa, mitä termejä käytämme, kun puhumme heijastimista. Työterveyslain mukaan heijastin on henkilönsuojain, jota koskevat EU-laatustandardit. Jotta tuotteesta saa käyttää nimeä heijastin, heijastavan materiaalin on testauksessa läpäistävä kokonaisvalovoima- ja pinta-alastandarditesti. Testin läpäisseissä heijastimissa on CE-sertifikaattimerkintä.

Viime vuosina markkinoille on tupsahdellut uusia tuotteita heijastavista materiaaleista, muun muassa käsityölankaa ja heijastava vaatemallisto. Myös erilaiset itse askarrellut heijastimet ovat olleet kestosuosikkeja syksyn ja joulun lahjasesongeissa jo vuosien ajan.

Tavalliseen askartelukäyttöön myytäviltä heijastavilta materiaaleilta, kuten heijastava nauha, lanka, tai teippi, ei vaadita CE-sertifikaattia. Testauksia suorittaa Työterveyslaitos, yhden tuotteen osalta testauksen hinta voi olla tuhansia euroja. Testaamattomasta tai testiä läpäisemättömästä heijastavasta tuotteesta on kuitenkin löydyttävä asianmukainen varoitusteksti, joka kertoo ettei se suojaa käyttäjäänsä. Viranomainen voi kuluttajansuojalain perusteella poistaa myynnistä ilman varoitusmerkintää olevat heijastavat tuotteet. Heijastinten turvallisuutta valvoo muun muassa Tukes satunnaisilla pistokokeilla.

 

Heijastin on suomalainen keksintö

Harva tietää, että heijastin on alunperin suomalainen keksintö. 1940- ja 50-luvun vaihteessa pertteliläinen maanviljelijä Arvi Lehti keksi parantaa hevoskärryjensä näkyvyyttä pimeässä talousmuovista rakennetulla levyllä. Heijastin on hyödyllisyydestään huolimatta käytössä yllättävän vähän pohjoismaiden ulkopuolella.

– On erikoista, miten vähän heijastimia käytetään muualla Euroopassa. Kuitenkin etelämpänä hämärä tulee iltaisin aikaisemmin kuin Suomessa kesällä. Pimeys on sielläkin ihan oikeasti läsnä, ei ainoastaan täällä pohjolassa, pohtii tekstiilisuunnittelija Hynninen.

Suomalaislapset ovat jo sukupolvien ajan tottuneet heijastimiin luontevasti osana vaatetusta, siksi tuntuukin kummalliselta, miksei heijastinten käyttö jatku järkevänä tapana aikuisiälle. Jos arvostan itseäni ja terveyttäni investomalla laadukkaaseen ulkoiluvaatteeseen, jonka toiminnalliset ominaisuudet ovat huippuluokkaa, miksi en arvosta omaa henkeäni hankkimalla halvimman henkivakuutuksen, eli heijastimen.

Katja Hynnisellä onkin seuraavana askeleena mielessään heijastavan kankaan tuominen asusteisiin osaksi tavallista arkea.
– Valmiina tuotteena, kuten laukkuna, erikoismateriaalilla on varmasti kysyntää myös Suomen markkinoiden ulkopuolella, uskoo Hynninen.

Luotto omaan tuotteeseen ja tulevaisuuteen on vahva. Kiivetessäni ulos Hynnisen työhuoneen rappusia jälleen hämärtyvään syysiltaan, en malttaisi jättää heijastavia tilkkuja taakseni työhuoneen hämyyn kiilumaan. Katoan taas pimeyteen, mutta varmana siitä, että heijastimet näkyvät kohta katukuvassa loistavampina kuin koskaan.

Teksti ja kuvat: Hanne Vuorela

Aiheeseen liittyvää

Vastaa