Ihmiset ovat outoja. Kaikki me olemme syyllistyneet siihen, että olemme olettaneet muista ihmisistä jotain, vaikka emme olisi koskaan aikaisemmin tavanneetkaan. Usein teemme toisistamme johtopäätöksiä joko iän, sukupuolen, ammatin tai pukeutumisen perusteella. Nämä ennakkoluulot usein kertovat enemmän meistä itsestämme, mutta ne myös vaikuttavat kanssakäymiseemme muiden kanssa.

Me olimme kiinnostuneita siitä, ketkä ovat vastuussa opiston hyvin säilyneistä puitteista. Halusimme myös mahdollisesti rikkoa jo muodostuneita ennakkoluuloja tästä dynaamisesta duosta.

Kari ja Antti Halme, isä ja poika, mestari ja oppilas, miten sen ikinä haluaakaan nähdä. Sen tietää kun on näiden herrojen kanssa tekemisissä, että he taitavat mitä tekevätkään. Yhteensä yli 15 vuoden kokemus Voionmaan opiston kiinteistöhuollosta takaa sen, että miehet eivät opiston alueella eksy. Eikä ole yhtäkään selitystä, jota ei olisi jo kertaalleen kuultu. Ilmapiiri on myös sen verran huumaava, että lopettaminen ei herroilla käy edes mielessä.

”jäänyt tänne niiku kiinni”

KariHalme2©PetriKuoso– Ei puuduta, ei toi tekniikan huolto oo silleen mitenkään ylivoimasta. On sen verran hyvä yleiskunto nii sehän tässä ratkasee, kertoo Kari naureskellen. Tästä jo eläkepäiviään viettävästä herrasta kyllä huomaa että sitä energiaa tosiaan vielä löytyy.

– Kun isällä tuli toi eläkeikä vastaan ja ei ole enää varsinaista pakotetta tehdä töitä niin hän tekee tätä niin kuin sivutöinään ja sitten hän kysyi, voisiko poika tulla tänne häntä auttamaan mahdollisuuksien mukaan ja otin si tän työsopimuksen vastaan, kertoo Antti, joka itse myös hoitaa Voionmaata sivuhommanaan.

-Täähän on mun sivutoimi tämä kiinteistöhuolto. Mulla on itsellä päätyö missä mää oon kaksvuorotyössä. Elikkä mää oon ensin kahdeksan tuntia siellä ja sitten mää tuun tänne tarkistamaan mahdollisia vikoja ja joka päivä käyn seitsemän päivää viikossa.

Koulutustaustana Antilta löytyy varasto- ja kulutustoimintojen perustutkinto.AnttiHalme2.photo©PetriKuoso

-Elikkäs olen täysverinen varastomies ja tän kiinteistöhuollon oon oppinut täysin isältä, kokonaan, kaikki, kädestä pitäen.

-Mää oon ollut täällä työsuhteessa -89. Tulin työsuhteeseen niin kuin talonmieheksi, siihen aikaan oli vielä talonmiehiä ja sitä peruja tää sitten on. Jäänyt tänne niinku kiinni. Mää oon käynyt kansakoulun, ammattikoulun metallipuolen, sitten mää oon opiskellut kiinteistönhuoltajaks ja sähköasentajaks ja sitten mää oon ollut kehitysaputöissä Tansaniassa. Mää osaan putkihommat, rakennuspuolen hommat ja kaikki tämmöset. Ne on tullut kylkiäisinä, tossa niinku sanotaan, että oppinut muun työn ohessa.

Kari kertoo, että oli ollut Tansaniassa, silloisessa Tanganjikassa tekemässä vesieristyshommia vesitorneihin.

-Siis kehitysaputöitä tehtiin. Sellanen tamperelainen firma oli siellä tekemäs vesihuoltotöitä. Elikkä siellä on vesitornit niin kuin täällä Suomessakin, mutta ne oli saksalaisten. Saksa hallitsi siellä 1900-luvun alkupuolella ja ne oli itte rakentanut ne saksalaiset ja ne oli mennyt rikki ja ne oli vuotanut. Sitten -78 mut lähetettiin sinne kahdeksi kuukaudeksi niitä korjaamaan. Tällästä työtä mää siellä tein.

Voionmaan opisto on ihmeellinen paikka, jossa aina sattuu ja tapahtuu. Tapahtuipa mitä tahansa, selvänä tai ei, ovat nämä herrat jo tottuneet jälkien korjaamiseen. Jotkin legendat ovat kuitenkin jääneet eloon.

Käytävä.photo©Petri.Kuoso-Tonne Huomisen saliin joku näyttelijä rakensi uima-altaan. Se oli laittanut pressun näyttämötiloihin, nurkista kii ja vettä täyteen.

Kari kertoo myös huomanneensa tietynlaista rauhoittumista opistoelämässä. Tai ainakin siinä, että opiskelijat eivät sekoita pakkaa enää entiseen malliin. Voisiko se vain olla sukupolvieroja, ovatko nykynuoret fiksumpia kuin ennen?

-Mun aikana ei oo täällä mitään ollut ihmeempiä, kerran toi asuntola Kipinä on mennyt täysremppaan. On ollut hyvin sillai fiksua porukkaa. Kun on nuoria oppilaita niin tietää, että välillä lentää se toiminta ja ajatus.

Miehiä ei tunnu jatkuvat korjaushommat haittaavan. Mikäs siinä tehdessä, taitaa olla yksi miesten periaatteista. Ihan kaikkea he eivät kuitenkaan mielellään korjaa, varsinkin jos kyseessä on vältettävissä oleva tapahtuma.

 

”Ilkivaltaa ei tota mielellään katota”

-Sellasta ilkivaltaa ei tota mielellään katota. Asuntoloiden seiniin ja oviin on hakattu nyrkin kokoisia reikiä sisään, että ne on ihan turhia. Menee turhaa rahaa sellasiin korjauksiin, kertoo Antti

-Aina kun tulee uudet oppilaat sisään niin siinä on sellainen sanotaan kuukausi kun tulee keikkaa tänne ihan joka päivä, jatkaa Kari.

Uudet oppilaat ovat kuulemma taitavia ja innokkaita huomaamaan vikoja, mitkä vaatisivat hoitoa. Nämä herrat ovat kuitenkin jo kokemuksesta huomanneet, että mitä pidemmälle opistoelämä etenee, sitä helpommin oppilaat tulevat sokeiksi vioille ja oppivat elämään niiden kanssa. Pienet jutut jäävät ilmoittamatta, koska se ei tunnu enää niin isolta asialta.

-Meidän pitää sitten ammatin puolesta huomata ne viat jo ja ennaltaehkäisevää huoltoa meidän täytyy suorittaa tässä koko ajan, huomauttaa Antti.

Elämää Voionmaan ulkopuolella?

Kari, joka on jo saavuttanut kunnioitettavan 70 vuoden iän, on elämänsä aikana ollut monessa mukana. Kuten jo mainittu, hän on ollut kehitysapuhommissa Afrikassa. Hän on myös ollut jääkiekkojuniorien valmentamisessa aktiivisesti mukana yli 30 vuoden ajan.

-Tampereen Ilveksessä olin juniorivalmentajana vuodesta -65 vuoteen -95. Sitten siirryttiinkin tähän Ylöjärvelle ja loppu sujuu tässä Ylöjärven Ilveksessä. Isoisä on ollut Suomen parhaita urheilijoita vuosisadan alussa niin se on sieltä. Geenit on sieltä, urheilugeenit.

Kari, joka on myös Ylöjärven kunnallispolitiikan pyörteissä ollut mukana, on elämänsä aikana oppinut vaikka mitä vaikka mistä. Hänen mielestään opiskelu on tärkeää läpi elämän. Aina on kuulemma jotain uutta opittavaa, ja oppi ei mene koskaan hukkaan. Yhteispelillä sujuu ja ota kaveri huomioon, ovat juniorivalmentamisesta opittuja viisauksia, joita Kari Halme soveltaa omaan elämäänsä.

-Kyllähän sitä kerkeää 70 vuodessa kaikkea touhuamaan, sanoo Antti naureskellen.

Teksti: Eero Pirinen
Kuvat: Petri Kuoso

Vastaa