Haastattelimme oppilaita Voionmaan eri linjoilta ja kysyimme syitä, miksi he valitsivat juuri Voionmaan. Mukana on myös pieni peli: pystytkö arvaamaan, miltä linjalta kyseinen oppilas on? Vastaukset löytyvän kirjoituksen lopusta!

”Faktojen kanssahan tässä pelataan ”, Anu Pekonen, 18

gallupkuva_1_pieni

Lukion suorittamisen jälkeen hain korkeakouluun opiskelemaan, mutta en aivan päässyt sisään. En halunnut ottaa välivuotta, sillä ei olisi sopinut luonteelleni vain istua vuotta paikallani tekemättä mitään. Pohtiessani vaihtoehtojani tulevalle vuodelle näin Voionmaan mainoksen, joka herätti kiinnostukseni.

Aloin tutkia kyseistä oppilaitosta tarkemmin, ja huomasin innostuvani ideasta opiskella vuosi Voionmaalla. Se tarjosi monenlaisia suuntia, joille olisin voinut lähteä. Yksi nousi ylitse muiden ensimmäiseksi vaihtoehdokseni – dokumenttikoulutus.

Linja, jolle minut valittiin, ei kuitenkaan ollut dokumentti. Sen sijaan minut oli valittu toissijaiseen hakuvaihtoehtooni. Hyvä se tämäkin oli, sillä faktojen kanssahan tässä pelataan. Voionmaa oli oikea valinta, sillä tämän vuoden jälkeen voin hakea korkeakouluun opiskelemaan uudella innolla ja tämänhetkisen linjani perustaidot takataskussa.

 

”Pidän luonnosta”, Juuso Paatsola, 19

 gallupkuva_2_pieni

Pidän luonnosta. Pidän siellä kävelystä, sen maisemista, äänistä. Harrastukseni, mahdollinen tulevaisuuden ammattinikin, liittyy luontoon. Ammattikoulussa opiskelin media-assistentiksi, jonka jälkeen aloin miettiä mitä tekisin.

Opinnot vaikuttivat luonnolliselta valinnalta, mutta en tiennyt, mihin hakea. Aikani etsittyäni ja pohdittuani huomasin Voionmaan nettimainoksen, joka nappasi kiinnostukseni.

Hakua tehdessäni minulla oli selvät sävelet; ensisijainen linjani oli sama kuin harrastukseni. Hain tähän koulutukseen, koska toivon sen tuovan lisää varmuutta harrastukseeni ja mahdolliseen tulevaisuuden ammattiini.

  

”Olen aina ollut ekspressiivinen”, Marianne Koivula, 19

 gallupkuva_3_pieni

Olen aina ollut ekspressiivinen. Kiinnostus Voionmaahan syttyi, kun en päässyt hakemaani korkeakouluun Tampereella. Tavoittelemani paikka oli minulle erittäin selvä jo ennen hakua.

Sain kieltävän vastauksen kyseisestä koulusta, jolloin seuraavan vuoden suunnitelmat menivät mönkään. Aloin kuitenkin etsiä vaihtoehtoisia paikkoja, jolloin Voionmaa tuli kuvioihini mukaan. Hain, pääsin sisään, ja tällä hetkellä opiskelen linjalla, jolle halusin.

Voin käyttää luovuuttani, ekspressiivisyyttäni sekä hyviä sosiaalisia taitojani opiskellessani. Kun Voionmaan vuosi loppuu, tulen hakemaan alani korkeakouluun uudestaan; tämä on harrastus ja ammatti, jota haluan tehdä niin pitkään kuin mahdollista!

 

”Voionmaa löysi minut”, Joona Huilla, 20

 gallupkuva_3pieni

Korkeakouluhauissa pisteeni eivät aivan riittäneet. Hakemani ala kiinnostaa kyllä, mutta kun korkeakoulujen ovet menivät kiinni silmieni edestä, niin mietin, mitä voisin tehdä seuraavan vuoden.

Halusin jatkaa alani opintoja, joten aloin etsiä vaihtoehtoisia opiskelupaikkoja. Tällöin löysin Voionmaan, tai oikeastaan Voionmaa löysi minut. Ensin lehti, joka kolahti postilaatikkooni, ja sen jälkeen kotisivut netistä.

Tutkiessani vaihtoehtoja silmiin sattui sama koulutuslinja, jolle olin hakenut yliopistoon. Laitoin hakemuksen menemään ja pääsin sisään opiskelemaan. Tähänastisten kokemusten perusteella olen varma, että ensi vuonna tulen pääsemään jatko-opintoihin yliopistoon.

 

” Kolme vuotta myöhemmin ”, Lauri Niemelä, 25

 gallupkuva_5pieni

Olin vuonna 2013 Pispalan Työkuntoutus ry:llä asiakkaana. Heidän kanssaan kävimme tutustumiskäynnillä Voionmaalla, joka sijaitsi vielä Ylöjärvellä. Kiersimme rakennuksia, eri linjojen arkea ja saimme yleistietoa Voionmaasta. Tällöin kuulin koko opistosta ensimmäistä kertaa, ja kiinnostus heräsi siinä samalla, eniten mediapuoleen.

Kolme vuotta myöhemmin hain sitten opiskelemaan tänne uuteen rakennukseen. Olisinhan voinut silloin tutustumiskäynninkin jälkeen hakea, mutta en tiedä miksi en tehnyt niin. Nyt kun pääsin tänne Voionmaalle, niin on ollut ihan mukavaa.

Opiskelujen jälkeen aion hakea joko TAMK:iin tai Aalto-yliopistoon, en tiedä vielä, että kumpaan. Se selviää sitten tulevaisuudessa.

 

Vastaukset:

Anu Pekonen: Journalismi

Juuso Paatsola: Valokuvaus

Marianne Koivula: Näyttelijä

Joona Huilla: Psykologia

Lauri Niemelä: Dokumentti

 

Teksti: Olli Laukkanen

Kuvat: Titta Brunfeldt

Vastaa