Sarjan ensimmäisessä osassa tuodaan esille ympäristöä säästäviä vaihtoehtoja isojen markettibrändien tarjoamille kosmetiikkatuotteille, jotka usein sisältävät liudan sekä kuluttajalle että ympäristölle haitallisia kemikaaleja. Löysimme tiukkaan testiin erilaisia luonnonkosmetiikkatuotteita, jotka sopivat opiskelijan budjettiin sekä säästävät luontoa.

 

Mitä tarkoittaa sertifioitu luonnonkosmetiikka?

Luonnonkosmetiikassa tuotemerkeille ja itse tuotteille annetaan sertifikaatteja.

Ecocert-sertifikaatin saadakseen tuotteen raaka-aineista 95 prosenttia on oltava peräisin luonnosta ja viisi prosenttia luomuviljelystä. Käytettävistä kasviraaka-aineista 50 prosenttia on oltava luomua. Valmis tuote saa sisältää synteettisiä aineita viisi prosenttia, mutta pitoisuudet on mainittava pakkausselosteessa. Pakkausten on oltava kierrätettäviä ja helposti biohajoavia. Kuluttajan on saatava tietää kaikki aineet, jotka tuotteeseen ja sen pakkaukseen on käytetty.

Biocert-sertifikaatissa kaikki muut kriteerit ovat samat kuin Ecocert-sertifikaatissa, paitsi raaka-aineista 10 prosenttia tulee olla luomuviljeltyjä.

VEGAN-sertifikaatti tarkoittaa, että tuotteessa ei ole käytetty mitään eläinperäisiä valmistusaineita. Valmistaja voi merkitä muullakin tavalla, että tuote on vegaaninen, esimerkiksi muulla merkillä tai tekstillä.

Mitä haittaa tietyistä kemikaaleista on?

Luonnonkosmetiikassa pyritään siihen, että haitallisia kemikaaleja olisi mahdollisimman vähän, joten se ei ole yhtä vahingollista ympäristölle ja kuluttajalle kuin nämä tiettyjä kemikaaleja sisältävät tuotteet. Esimerkkejä siitä, mitä kemikaaleja markettituotteista saattaa löytyä:

  • Metyyli-isotiatsolinoni, EU:n sallima säilöntäaine, joka saattaa aiheuttaa allergiaa ja ihottumaa.
  • Parabeenit, joilla on havaittu olevan lievä estrogeeninen vaikutus, mitä kautta saattavat lisätä rintasyövän riskiä. Parabeenit tunnistaa tuoteluettelon -paraben loppuisista kemikaaleista.
  • Triklosaani, joka edistää antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden kehittymistä ja muuttaa negatiivisesti immuunijärjestelmän toimintaa. Maaperään ja veteen joutuessaan aiheuttaa erilaisia ongelmia sekä eliöille että itse maaperälle.
  • Muut haitalliset kemikaalit, muun muassa sulfaatit, parafenyleenidiamiini (PPD), formaldehydi, alumiiniyhdisteet, silikonit ja akrylaatit ovat haitallisia ympäristölle ja saattavat aiheuttaa allergiaa, syöpää tai muita terveysongelmia.

Minkä hintaisia luonnonkosmetiikan tuotteet ovat?

Luonnonkosmetiikan ja markettituotteiden välillä ole kovin isoa hintaeroa ja joitakin luonnonkosmetiikan tuotteita löytyy myös samanhintaisena kuin markettituotteita. Tampereella muun muassa Sokokselta ja Ruohonjuuresta Keskustorin läheltä, Sokos Emotioneilla joidenkin Prismojen yhteydessä, Hehkussa joidenkin Citymarkettien yhteydessä sekä netistä tilaamalla muun muassa jolie.fi, hyvinvoinnin.fi ja houseoforganic.fi.

Miksi vaihtaa luonnonkosmetiikkaan?

Luonnonkosmetiikka on taatusti aina eläinkokeetonta kosmetiikkaa.

Ei tuki tai ärsytä ihoa.

Ystävällisempi ympäristölle.

Sabé Masson ja Urtekram tuotteet © Reetta Kivinen

Urtekram deodorantti 7,99

Kolmen päivän ajan kokeilin Urtekramin kookoksen tuoksuista deodoranttia. Päädyin kyseiseen tuotteeseen siksi, että pidän kookoksen tuoksusta ja Urtekram on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa sekä vegaaninen.

Tuote on miellyttävän tuoksuinen eikä ärsytä kainalon ihoa. Aiemmin käyttämiini Nivean deodorantteihin verrattuna pito ei ollut kuitenkaan yhtä hyvä ja tuotetta piti päivän aikana lisätä useampaan otteeseen. Tuote ei siis ollut ihan täysin se mitä etsin, mutta aikeissani on testata muitakin deodorantteja. Imeytyy nopeasti kainaloon, eikä tartu vaatteisiin. Tämä deodorantti toimii varmasti ihmisellä, jonka hien eritys on minimaalista.

 

Sabé Masson voideparfyymi 27,90

Toiseksi tuotteeksi näille kolmelle päivälle valitsin Sabé Masson -merkkisen voidemaisen parfyymin. Tähän tuotteeseen päädyin sen hinnan, tuoksun ja erikoisuuden perusteella. Myös tämä tuote on sertifioitua luonnonkosmetiikkaa sekä vegaaninen.

Tuote on miedon tuoksuinen, mutta pysyy iholla pitkään. Itse pidän aika voimakkaista tuoksuista, tulen silti varmasti käyttämään tuotetta jatkossakin. Sopii siis ehdottomasti henkilöille, jotka pitävät miedommista tuoksuista. Tämä parfyymi on siitä hauska, että sitä voi lisätä mihin vain, jopa kasvoihin. Vaikka tuote on voidemainen, niin se ei jätä vaatteisiin jälkiä.

Avril tuotteet © Elisa Ahokas

Avril Organic puhdistusvaahto 14,99

Avril-tuotemerkki panostaa laatuun ja ympäristoystävällisyyteen kuluttajalle edullisessa hintaluokassa ja hinta-laatusuhde onkin erinomainen. Puhdistusvaahtopullo on ekologinen ison pakkauskokonsa puolesta. Molemmat käyttämäni tuotteet omaavat sekä Ecocert- että Cruelty free -sertifikaatit.

Puhdistusvaahto  soveltuu erityisesti rasvoittuvalle ja sekaiholle. Tuotteen ainesosat määrittelevältä listalta löytyy heti toisena taikapähkinä (Hamamelis virginiana tai witch hazel water), joka auttaa vähentämään ihon rasvaisuutta. Tuotteen sisältämä intianlootus (nelumbo nucifera) rauhoittaa punoittavaa ihoa.

Testasin puhdistusvaahtoa sekaiholleni aamuin illoin kolmen päivän ajan. Puhdistusvaahto poisti kasvoilta tehokkaasti myös kevyen meikin, ripsiväriä myöten. Tuote jättää ihon todella pehmeäksi ja tuoksuu miedosti. Itse tuoksu lienee mielipiteitä jakava, itselleni se toi mieleen hiusvärin.

 

Avril Mattifying Fluid kasvovoide 14,99€

Voiteen kerrotaan sopivan erityisesti rasvoittuvalle iholle ja jättävän ihon mattaiseksi. INCI-listalta tärkeimmäksi nousee merivedestävä saatava planktonseerumi, jonka on todettu supistavan ihohuokosia ja vähentävän talineritystä. Tämän se todella tekee! Testikäytin voidetta aina puhdistusvaahdon jälkeen ja koin kombon toimivaksi. Tuote käy loistavasti myös meikin alle toimien ikään kuin meikinpohjustusvoiteena: iho todella jää mattapintaiseksi ja kiillottomaksi. Tuoksu on mieto ja miellyttävä.

Organicshop tuotteet © Elisa Ahokas

Organic shop Pink lychee vartalovoide 4,55€

Otin testiin virolaisen Organic shop -tuotesarjan litsi vartalovoiteen. Purkin kyljestä käy ilmi, että tuote koostuu 99 prosenttia luonnollisista aineksista ja että sillä on Cosmos natural -sertifikaatti, mikä tarkoittaa, että tuotteet tehdään luonnosta saaduista raaka-ainesta.

Vartalovoide on väriltään vaaleanpunertavaa ja kevyt tuoksu on miellyttävä. Tuote lupaa tehokasta kosteutusta luomulitsiuutteella ja viidellä öljyllä (luomulaatuiset avokado-, borage- ja vehnänalkioöljyt sekä luomulaatuiset kaakao- ja sheavoi ). Olen iloisesti yllättynyt siitä, miten nopeasti voide imeytyy, ja koska tuote eikä jätä ihoa turhan rasvaiseksi, olen käyttänyt tätä myös käsirasvana.

 

Organic shop Tangerine storm suihkugeeli 4,25€

Tangerine storm -suihkugeeli on 98 prosenttia luonnollisista aineksista ja niin ikään Cosmos natural -sertifioitu. Suihkugeelin tuoksu on huumaavan sitruksinen, sillä se sisältää luomulaatuista mandariini- ja mangouutetta, jotka hoitavat ja uudistavat ihoa. Geelimäinen tuote on helppo levittää iholle ja jättää raikkaan olon, samalla voi nauttia aromaterapeuttisesta sitruksen tuoksusta.

Organic shop -tuotesarjan luonnonkosmetiikka on hintalaatusuhteeltaan varsinkin opiskelijalle hyvä valinta.

Organicshop, Cattier, Flow Cosmetics © Elisa Ahokas

Flow Cosmetics Organic sheivaussaippua Arctic Heather  9,99

Flow-kosmetiikkatuotesarjan sheivaussaippua lupaa pehmentää ihoa ja luoda hellävaraiseen höyläykseen sopivan liukkaan pinnan iholle.

 Saippuapala on väriltään kauniin syvän liila ja siinä on pieniä seassa kanervahippusia, jotka samalla kuorivat ihoa. Tuoksu on kukkainen ja raikas.

 Tuote on pakattu kartonkiin, joten sen kierrätys ei aiheuta harmaita hiuksia, toisin kuin kosmetiikkapakkaukset yleensä. Saippua on vegaaninen, ja se valmistetaan Suomessa.

 Hieroin saippuaa nihkeälle iholle, jolloin se muodosti veden avulla paksun tahnan. Terä liukui ihoa pitkin näppärästi.

 Sheivaussaippua ylitti odotukseni. Kaikki karvat tulivat niitetyksi vaivattomasti ja tunne iholla ei ollut lainkaan ärtynyt, vaan se tuntui ihanan pehmeältä ja sileältä. Tuote on hyvin riittoisa ja ympäristöystävällinen, sekä siinä on käytetty luonnollisia raaka-aineita. Ihon rasvaamisen jälkeen olin lopputuloksesta todella mielissäni.

 

 Cattier Clay kuorintavoide kasvoille 8,99

 Ranskalaisen Cattierin kasvokuorinta lupaa parantaa ihon koostumusta ja tasata ihonväriä.

 Kuorinta sisältää aloe veraa ja savea ja tuoksuu piparminttuiselta. Sen seassa on pieniä kuorivia muruja, joita en ainesosaluettelosta huolimatta osaa nimetä. Osaa aineksista en googlettamallakaan saa selville, mitä ne oikein ovat ja miksi ne ovat tuotteessa. Kuorinnalla on kuitenkin eurooppalaiset Ecosert- ja Cosmebio-sertifikaatit.

 Hieroin saven kosteille kasvoille pyörivin liikkein ohjeen mukaisesti. Piparminttu toi kasvoille raikkaan tunteen ja sen aromaattinen tuoksu sai olon tuntumaan kuin olisi kylpylässä. Täydennykseksi suositellaan vielä savinaamiota, jota minulla ei kuitenkaan ollut.

 Kuorinnan jälkeen iho tuntui raikkaalta ja puhtaalta. En silti havainnut parannusta ihon koostumuksessa tai värissä, mikä tosin saattaa johtua lyhyestä käyttökokemuksesta.

 

Organic Shop Strawberry Jam syväpuhdistava kuorintavoide 12,50€

 Virolaisen Organic shopin syväpuhdistava ”mansikkahillokuorinta” lupaa hellävaraisesti puhdistaa sekä uudistaa ihoa.

 Tuotteen koostumus on hillomainen ja siitä löytyy jopa pienen pieniä mansikan palasia. Levitettäessä se tuntuu öljyiseltä, ja sokerikiteet kuorivat mukavasti samalla hiukan kutittaen ihoa.

 Kuorintavoiteen paras puoli on sen tuoksu. Se on niin makea ja raikas, että sitä tekisi mieli syödä. Se lunastaa lupauksensa ja täyttää mielen kesäisillä muistoilla. Valitettavasti huuhtelun jälkeen mansikan tuoksu muuttuu ikävän väljähtäneeksi, eikä ole enää yhtä miellyttävä.

 Kuorinta ei tee luonnollisuudellaan vaikutusta. Useilla Organic shopin tuotteilla on luonnonkosmetiikan sertifikaatti, mutta tältä tuotteelta se uupuu. Ainesosaluettelosta löytyy propyleeniglykolia ja atsoväriä, jotka voivat aiheuttaa jatkuvassa käytössä ihoärsytystä.

 Lupauksista huolimatta iho ei tunnu aiempaa sileämmältä tai uudistuneemmalta. Kelpo kuorinnan saa edullisesti tehtyä myös kotona esimerkiksi sokerista ja vartalovoiteesta tai kookosöljystä ja kahvinporoista.

 

 Teksti: Maiju Jokinen, Katariina Ekholm, Reetta Kivinen ja Elisa Ahokas

Kuvat: Reetta Kivinen ja Elisa Ahokas

Video: Heini Kallaluoto ja Anda Chen

Aiheeseen liittyvää

Vastaa