Dokumenttilinjan käynyt Anna-Maija Heinonen on toiminut tuotantopäällikkönä Olliver Hawk -dokumenttielokuvan tuotannossa.

Dokumentti on Franckforstén-tuotantoyhtiön ensimmäinen pitkä dokumenttielokuva, joka kertoo hypnotisoija Olavi Hakasalosta. Hän vaikutti 80-luvulla muun muassa esiintyen televisiossa. Hänen kerrotaan kuolleen vuonna 1988 saatuaan sairaskohtauksen Kemin työväentalolla kesken esityksensä.

Anna-Maija Heinonen kävi Voionmaan koulutuskeskuksen dokumenttilinjan vuosina 2012–2013. Hän päätyi dokumenttilinjalle kaverinsa ansiosta.

– Päädyin pääsykokeisiin vahingossa. Saattelin kaverin pääsykokeisiin, ja hän ilmoitti minutkin kokeisiin mukaan, hän kertoo naurahtaen.

Koulusta saadut opit hyötykäyttöön

Heinonen viihtyi Voitsilla erityisen hyvin, sillä dokumenttilinjan käytyään hän on opiskellut vielä elokuva- ja tv-linjalla sekä media-alan ammattitutkinnon audiovisuaalisella linjalla.

Heinonen päätyi Olliver Hawk -projektiin tuotantopäälliköksi oltuaan ensin harjoittelussa samassa tuotantoyhtiössä, minkä jälkeen hänet palkattiin tuotantopäälliköksi. Hänen tehtäviinsä kuuluu muun muassa kuvauspaikkojen etsiminen ja yhteydenotto haastateltaviin. Hän on myös auttanut ohjaajaa tekemään taustatutkimusta, kuten etsimään arkistosta materiaalia.

Tuotantopäällikön rooli ei aina ole helppo. Projektiin liittyvä tieto on kovin monialaista ja välillä on haastavaa pitää kaikki tieto yhdessä päässä. Muun tuotantoryhmän ja haastateltavien yhteyshenkilönä oleminen vaatii myös oman työnsä. Voionmaan dokumentti-, etv- ja av-linjan opinnoista on kuitenkin ollut hyötyä, kun on oppinut olemaan tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa ja tekemään itse haastatteluita.

– Voionmaalla opin sen, että projekteihin liittyy aina pientä säätöä. Joskus hommat menevät uusiksi, mutta koulussa opin pysymään rauhallisena vaikeissakin tilanteissa.

Rajattomasti etenemismahdollisuuksia

Voionmaan dokumenttilinjan jälkeen Heinonen on ollut tuotantopäällikkönä myös Laita ittes likoon -dokumenttisarjassa. Siihen hän hoiti esimerkiksi castingin ja esihaastattelut päähenkilöille. Tulevaisuudessa Heinonen haluaisi olla tuottajana muissa, jopa haastavammissa projekteissa. Hän haaveilee myös elokuva- tai sarjamuotoisen dokumentin ohjaamisesta tai kirjoittamisesta.

Voionmaasta Heinosen mieleen on jäänyt erityisesti tekemisen meininki. Käytännönläheinen opiskelu oli mieluisampaa kuin ammattikorkeakoulun teoreettinen opiskelu. Voionmaan dokumenttilinjalla opiskelijat olivat aina innokkaasti mukana ja ryhmässä työskenteleminen oli Heinosen mielestä mukavaa.

DOKUMENTTILINJA

  • Antaa opiskelijoille mahdollisuuksia päästä erilaisiin dokumenttiprojekteihin mukaan.
  • Käytännön opinnoissa opiskelijat pääsevät tutustumaan erilaisiin rooleihin dokumenttiprojektien tuotannossa.
  • Dokumenttilinja käy elokuva- ja tv-ilmaisun perusopetuksen yhdessä elokuva- ja tv-linjan kanssa.
  • Linjan tavoitteena antaa valmiuksia itsenäiseen piendokumenttien tekemiseen.

Juttu on julkaistu alunperin koulutuskeskuksen Väinö-lehdessä 2019.

Teksti: Milena Madlin

Kuva: Marjo Aspegren

Aiheeseen liittyvää