Aina ei tarvitse päästä sisään, sillä perus – ja aineopintoja eri aloilta voi suorittaa myös avoimen väylän kautta.

Monelle tulee sanasta yliopisto-opiskelu mieleen ensimmäisenä se, että täytyy päästä sisään ja sen jälkeen istutaan vain tappavan tylsillä luennoilla ja tentitään tiiliskivimäisiä opuksia. Yliopistossa opiskelu on kuitenkin paljon moninaisempaa. Avoimessa yliopistossa ei ole pääsykokeita, joten sinne pääsee kuka tahansa, mutta varjopuoli on se, että opintokokonaisuudet maksavat Opintokokonaisuuksia voi usein suorittaa myös täysin verkkopohjaisesti. Voionmaa tarjoaa opinnotpinjajuttukuva2 lähiopetuksena, mutta sen rinnalle voi ottaa itsenäisiä verkko-opintoja.

 

Verkko-opinnot yksinäistä puurtamista vai läpihuutojuttu?

Olen opiskellut itsenäisesti opintokokonaisuuksia sekä Helsingin että Jyväskylän avoimessa yliopistossa molemmissa on hyvin erilainen tapa toteuttaa verkko-opintoja. Toisaalta, kirjoittaminen ja teoriapainotteinen viestintä ovat aineinakin toistensa vastakohtia.

Verkko-opintojen hyvä puoli on se, että voit suorittaa niitä mistä päin Suomea tahansa, toisin kun taas lähiopetuksessa sinun täytyy asua kohtuullisen matkan päässä opetuspaikasta. Yleensä myös aikataulut ovat hiukan vapaampia ja niitä on helpompi soveltaa omaan elämäntilanteeseen. Toisaalta nämä opinnot vaativat omaa kurinalaisuutta ja järjestelmällisyyttä hyvin paljon, sillä mahdolliset deadlinet lukevat jossakin sivulla, josta sinun tule itse ne etsiä, eikä kukaan muistuta niistä.

Koska opintojen aikana ei voi näyttää tuntiaktiivisuutta, ovat tehtävät usein ehkä laajempia kuin normaalisti. Osa jaksoista saattaa olla pelkkiä tenttisuorituksia. Suurimmassa osassa kursseista on kuitenkin enemmän tehtäviä, joiden päälle tehdään vielä oppimispäiväkirja. Siinä reflektoidaan omaa oppimista kurssin aikana.

On olemassa myös täysin kiireettömiä verkko-opintoja: oma kokemukseni pohjautuu Jyväskylän avoimen kirjoittamisenopintoihin. Tällaisessa mallissa voit saada vapaammat kädet valita suuresta tarjonnasta kursseja, mihin syvennyt.

Yhdessä kurssissa on neljästä viiteen tehtävää, joista jokainen vaatii yleensä vähintään yhden kirjan lukemista. Tämän kaltaisten opintokokonaisuuksien eli useamman kurssin suorittamiseen on usein koko lukuvuosi aikaa.  Tämä ei tarkoita, että et viettäisi joitain öitäsi hyvin turhautuneena kurssin parissa.

Verkkopohjaisen opiskelun suurin murhe, vitsaus suorastaan, on teknologia. Kuvittele, että et pääsekään oppimisympäristöön, kun tentti on alkamassa, tai olet kirjoittanut esseetä kolme tuntia ja yhtäkkiä koneesi päättää kaatua. Minulle on käynyt molemmat ja ensimmäisessä tilanteessa menetin tenttikerran. Voin sanoa, että siinä kohtaa ärräpäät lentelivät ja teki mieli nakata kone seinään. Ei siis sovi heikkohermoisille!

Kenelle verkkopohjainen opiskelu sopii?

Verkkopohjainen opiskelu sopii sinulle, jos toimit parhaiten yksin, etkä pysty toimimaan, jos ympärillä on hälinää. Varoituksen sana:  muista pitää huolta siitä, että sinulla on muuten sosiaalista elämää, jos opiskelet kotisi uumenissa. Muuten mökkihöperöidyt. Opiskelu verkossa on juttusi, jos tarvitset elämääsi joustavuutta. Varaudu kuitenkin siihen, että luetun ymmärtämisesi on koetuksella, sillä kynnys kysyä opettajalta, jota et ole koskaan nähnyt, saattaa olla suurempi kuin kasvotusten.

Pinja Eskola

 

 

Perinteiset luennot aidosti kiinnostavaa vai tilaisuus nukkua?

Ovi tuntuu raskaalta avata, askeleet ovat hitaat. Ei huvittaisi, mutta on pakko. Pakko mennä, koska tiedän, että tästä on minulle hyötyä. Joillekin meistä Voionmaan toimittajalinjalaisista taisi tulla hieman yllätyksenä, että opintoihimme kuuluu avoimen yliopiston luentoja. Tai kyllähän kaikki olivat siitä tietoisia. Se vain saattoi unohtua tärkeämpien asioiden, kuten toisiin tutustumisen ja ryyppäämisen, jalkoihin. Tähän väliin haluan huomauttaa, että toimittajaopiskelijat eivät ole Voionmaalla ainoita jotka käyvät avoimen yliopiston luennoilla. Myös psykologian opiskelijat saavat tästä ihanuudesta osansa.

Nyt kyseessä on kuitenkin Johdatus viestintään ja mediaan -luentosarjan aloitusluento, tulevilla luentosarjoilla tultaisiin käsittelemään muun muassa puheviestintää, sekä toimittajan etiikkaa ja oikeuksia. Mukanani on muita voionmaalaisia, joihin olen jo ehtinyt osittain tutustua. Onneksi sinne ei täydy mennä istumaan yksin, muuten olisi jo liian tylsää.

Jengi räplää puhelimia ja pälpättää, osa nukkuu. Minä teen ihan samoin. Mutta kun luennoitsija aloittaa puhumaan, lopetan tunnollisesti omat puuhani ja alan kuuntelemaan. Niin tekevät monet muutkin. Olen päättänyt antaa tälle oppimiskokemukselle mahdollisuuden, vaikka itse ”luento” kuulostaa jo sananakin tylsältä. Puhujakaan ei ole mikään karismaattisin mahdollinen, hän änkyttää ja on selvästi jännittynyt.

Mutta sitten luennoitsija alkaa puhumaan Kiinan propagandasta ja muista jännistä aiheista. Some ja pehmeän vallan välineetkään eivät jää huomiotta. Huomaan, että hän puhuu samanlaisista asioista joita minäkin olen miettinyt. Eikä puhujan änkytys tai jännitys häiritse, kun asia on mielenkiintoista. Luento loppuu ja muistiinpanoja on kertynyt aikamoinen nivaska, enkä ole edes nukahtanut. Voin vain todeta, ettei se nyt niin tylsää ollutkaan. Tännehän voisi eksyä uudestaankin!

Kenelle luentopohjainen opiskelu sopii?

Avoimen yliopiston luennot sopivat kaikille jotka kykenevät pysymään hereillä ja haluavat yliopistoon. Tai ei tavoitteena välttämättä täydy olla yliopisto, itseään voi sivistää myös muuten vain. Luennoissa on se hyvä puoli, että kaikki tapahtuu edessäsi ja sinulla on yleensä lähelläsi joku jonka kanssa tehdä mahdollisia keskustelutehtäviä. Tai sitten voit vain puhua niitä näitä toisten kanssa, sekin voi olla hyödyllistä jos keskustelu pysyy asiassa. Luennot sopivat siis niille, jotka eivät halua opiskella täysin omassa rauhassa. Toisaalta, opintoihin sisältyy myös kirjatenttejä. Kirjat on yleensä hyvä lukea itse, omalla ajatuksella. Mutta se on vain minun mielipiteeni, jokaisella on omat tapansa opiskella.

 

Arttu Heinämäki

Teksti: Pinja Eskola ja Arttu Heinämäki
Kuvat: Arttu Heinämäki ja Tahiti Viro

Aiheeseen liittyvää

Vastaa