Suunnitelmana oli tutustua Voionmaan uuden asuntolan erikokoisiin huoneistoihin ja selvittää asukkaiden fiiliksiä tästä hulppeasta asumismuodosta täällä Tampereen Annalassa. Onnistuiko? En tiedä. Homma tyssäsi jo vähän siihen, että kukaan yksiössä asuva ei suurista ponnisteluistani huolimatta ottanut minua ja uljasta valokuvaajaa kotiansa tutkimaan. Lienevätkö Karosenkadun yksiöt vain yksi suuri urbaanilegenda, vai eivätkö nämä yksiöissä asuvat sankarit vain halua paljastaa kotiensa hienouksia meille muille?

Olemme siis ensimmäiset voitsilaiset Tampereen yliopistolla sekä täällä Annalassa. Asuntoja on monia erilaisia. Ainakin niitä kaksioita ja kolmioita.

Asuntola_2h_tytöt_keittiö © Jukka Heilimo

Kaksion keittiö

 

Kaksion kylpyhuone ja sauna

Kaksion kylpyhuone ja sauna

Itse asun kämppikseni kanssa isoimmassa kaksiossa. Asunnon hienouksiin kuuluvat sauna ja iso parveke, mitkä löytyvät myös kaikista muista asunnoista. Meillä on myös erillinen keittiö, mitä

kaikissa kaksioissa ei ole. Minä elelen makuuhuoneessa ja kämppäkaverini on leiriytynyt olohuoneeseen. Olohuoneessa on myös erillinen yhteinen nurkkaus, missä on Voionmaan meille suoma sohva ja kahvipöytä.

Kyselin kämppikseni mielipidettä asuntolasta, ja hän kertoo tykänneensä.

– Hain kyllä ensimmäiseksi yksiöön, mutta nyt jälkikäteen olen erittäin tyytyväinen tähän myös vuokran puolesta. Asunto on tilava ja valoisa, kämppäkaverini Outi Kortelainen kertoo.

Likaista täällä oli, kun muutimme, mutta ainakin toistaiseksi olemme edellisten asukkaiden sotkut siivottuamme onnistuneet pitämään asunnon siistinä. Olemme myös innostuneet sisustamaan asuntoa enemmän näköiseksemme.

 

 

Asuntola_2h_pojat_olohuone © Jukka Heilimo

Kaksion olohuone

Pääsin tutustumaan seinänaapureittemme Pyry Järvisen ja Mikael Ruotsalaisen samankokoiseen kaksioon. Mielenkiintoista heidän haastattelemisestaan teki se, että he ovat asuneet myös vanhalla Voionmaalla, jossa elettiin ihan perinteisessä asuntolassa pienissä huoneissa pitkän käytävän varrella.

Asuntola_2h_pojat_makuuhuone © Jukka Heilimo

Kaksion makuuhuone

– Vanha Voitsi oli meluisempi, tunkkaisempi ja ahtaampi. Jos jotain positiivista asumisesta siellä haluaa sanoa, niin tiiviimpi yhteishenki oppilailla ja yleiset tilat, mitä täältä ei löydy, Voionmaalla siviilipalveluksessa oleva Järvinen kertoo.

Vanhan Voitsin aulasta löytyi myös kuulemma oma pubi, joka olisi minusta hieno lisä, vaikka Karosenkadun pyykkituvan yhteyteen. Voionmaalla työskentelevä Ruotsalainen mainitsee myös selväksi eroksi sijainnin:

– Ennen oltiin enemmän eristyksestä tästä kaupunkielämästä. Ympäristö oli rauhallisempi, mutta me oltiin meluisampia. Kuitenkin jokapäiväiset askareet onnistuvat Annalassa paremmin, ja he ovat ainakin tähän mennessä viihtyneet hyvin.

 

 

Asuntola_3h_pojat_olohuone © Jukka Heilimo

Kolmion olohuone

Seuraavaksi päästiin tutustumaan neljän miespuolisen opiskelijan kolmioon. Asunto oli mielestäni aika perinteinen poikamiesboksi ilman sen suurempia sisustushärpäkkeitä. Tilaa riittää kuulemma hyvin kaikille.

 

Yksi nukkuu olohuoneessa, ja sieltä löytyy myös tietokonepöytä ja pari sohvaa. Kaksi on jakanut yhden makuuhuoneen ja yhdellä on oma huone. Paikalla kämppiksistä olivat Jussi Kähkölä ja Lauri Niemelä, joiden yhteiselo oli ainakin tähän mennessä sujunut hyvin. Heistä Annala on ollut mukava ja suhteellisen rauhallinen. Asuntolassa olleet pippalotkaan eivät ole heitä häirinneet.

– Onhan tästä kymmenen kilometriä kouluun ja olen pyörän kulkuvälineekseni valinnut, niin onhan se välillä aika perseestä. Ainakin tänään oli kun satoi vettä, Niemelä kertoo pienenä miinuksena. Minulle ennen Helsingistä Espooseen kouluun julkisilla matkustaneena bussimatka Annalasta kouluun tuntuu todella yksinkertaiselta ja lyhyeltä. – Mutta se on suhteellista, Niemelä jatkaa.  -Kyllähän se bussi sinne hyvin kulkee.

 

Kysellessäni pojilta sisustusvinkkejä asuntolaan, he neuvovat tuomaan jonkun kivan maton ja sohvan missä istuskella.

Yhteenvetona voimme siis todeta Karosenkadun opiskelija-asunnot ihan kelpo asumismuodoksi. Nysse kulkee hyvin ja pubin puutteen melkein korvaa 20 metrin päässä oleva Siwa. Toivoa Annalan ensimmäisestä yökerhostakaan ei ole vielä menetetty. Tuossa Siwan vieressä olisi hyvä.

 

Teksti: Miina Jaatinen Kuvat: Jukka Heilimo

Vastaa